Adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítás: a biztonságot keresik az ügyfelek
2015.05.26
Az elsõ negyedévben értékesített nyugdíjbiztosítások csaknem 60 százaléka hagyományos életbiztosítás volt – írja a vg.hu.

Az idei elsõ negyedévben több mint 13 ezer adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítást kötöttek a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint. Az új nyugdíjbiztosítások csaknem 60 százaléka hagyományos, vegyes életbiztosítás volt, csak a maradék volt befektetési egységhez kötött (unit linked) konstrukció. Ez azt jelenti, hogy március végén a 81 ezer támogatott nyugdíjbiztosításból már 24 ezer hagyományos típusú volt.

Tavaly, a 68 ezer megkötött szerzõdésbõl csak minden negyedik volt klasszikus típusú biztosítás. A díjbevételekbõl is egyre több kerül a hagyományos konstrukciókba. A támogatott nyugdíjbiztosítások díjbevétele 2014-ben 12,6 milliárd forint volt, amibõl nem egészen 2,3 milliárd forint folyt be a klasszikus konstrukciókba. Az idén három hónap alatt már 5,35 milliárd forintnyi díjbevételnél tartanak a biztosítók, ebbõl 1,24 milliárd forint ment vegyes életbiztosításokba.

A vegyes életbiztosításoknál pontosabban lehet tudni, mennyi pénzt kaphat az ügyfél a lejáratkor, mint egy unit linked terméknél, és egy korán bekövetkezõ halálesetnél is valószínûleg több pénzt kapnak az örökösök, mint a jellemzõen kis összegû kockázati biztosítást tartalmazó befektetési egységekhez kötött konstrukcióknál.

A hazai biztosítók közül azonban még mindig kevesebb kínál vegyes nyugdíjbiztosítást, mint befektetési egységhez kötöttet. A Mabisz adatai szerint az Allianz, a CIG Pannónia, a Groupama Garancia, a K&H, a Signal, az Union és az Uniqa nyugdíjbiztosítási bevételeinek szinte 100 százaléka unit linked konstrukciókba került, és minimális mennyiségû díjbevételt könyvelt el nem unit linked nyugdíjbiztosításokban a Generali, a Vienna Life és a Metlife.

A klasszikus nyugdíjbiztosításokban az Aegon, az ING, a Grawe, a Magyar Posta és az MKB számít komolyabb szereplõnek. Az Aegon és az ING befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosításokat is kínál, ezekbõl azonban lényegesen kevesebbet ad el, mint a vegyes változatból. Az Aegonnál az idén az 530 millió forintos nyugdíjbiztosítási díjbevétel mindössze ötöde került unit linked konstrukciókba, az ING-nél még alacsonyabb volt az arány.