Munkahelyi kockázatok: végre a kkv-knak sem kell rettegniük
2011.09.14
Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) egy olyan eszközt fejlesztett, mellyel Európa mintegy 20 millió mikro- és kisvállalkozása javíthat munkavállalói biztonsági és egészségvédelmi feltételein a kockázatok megfelelõ felmérésével.

Az idén 19-edjére megrendezett Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Világkongresszuson, Athénban került hivatalosan is bemutatásra az EU-OSHA online interaktív kockázatértékelési projektje, amely az elsõ olyan kezdeményezés EU szinten, amely a munkahelyi kockázatkezelés megkönnyítését szolgálja. Az eszköz egy könnyen elérhetõ, ingyenes webes alkalmazáson keresztül használható.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egészséges munkahelyek kulcsa a megfelelõ kockázatértékelés” – magyarázta Dr. Jukka Takala, az EU-OSHA igazgatója. „Ugyanakkor ezek elvégzése igen nagy kihívást jelent a kisvállalkozások számára, mivel általában nem rendelkeznek megfelelõ forrásokkal, illetve know-how-val a hatékony kockázatértékeléshez.”

A cégek többsége a szakismeret hiányával (41%), illetve azzal magyarázta a kockázatértékelések, ellenõrzések kihagyását, hogy azok túlságosan költség- és idõigényesek (38%).

„Az OIRA segítségével az EU-OSHA egy ingyenes online eszközt nyújt a kis cégek számára ezen kihívások leküzdésére, amely hozzájárul az EU-27 tagállamában évente bekövetkezõ 168 ezer munkával összefüggõ haláleset, 7 millió baleset és a 20 millió megbetegedés leküzdéséhez, illetve csökkentéséhez” – tette hozzá Dr. Jukka Takala.

A projekt célja, hogy segítséget nyújtson a kisvállalkozásoknak egy lépésrõl-lépésre történõ kockázatértékelési folyamat bevezetésében, amely a munkahelyi kockázati tényezõk azonosítását és értékelését, a prevenciós intézkedésekrõl szóló döntéshozatalt, a megfelelõ kockázatkezelési intézkedések azonosítását, valamint a folyamatos monitoringot és jelentéstételt foglalja magában. Ezáltal csökkenthetõ kisvállalkozásokra nehezedõ, a kockázatértékelés elvégzésével és dokumentálásával járó teher.

Az EU-OSHA szorosan együttmûködik a hatóságokkal és a szociális partnerekkel európai uniós és nemzeti szinten egyaránt, hogy azok kidolgozhassák saját ágazat-specifikus, és teljes mértékben testreszabható OIRA eszközeiket, amit a helyi kisvállalkozások ingyen használhatnak.

A projektet mind uniós, mind tagállami szinten (Ciprus, Belgium és Franciaország) elindították, elõször kísérleti fejlesztés formájában, olyan ágazatokban, mint a fodrászat és a közlekedés.