Aon: fokozódik Európában a terrorveszély
2015.05.27
A nyugati országokban egyre nagyobb veszélyt jelent a terrorizmus, amint az iszlám szélsõségesek okoznak – állítja legfrissebb jelentésében az Aon. A londoni székhelyû brókercég kedden tette közzé 2015-ös terrorizmus és politikai erõszak térképét.

A jelentés szerint összességében több ország esetében csökkent a terrorizmus veszélye, mint ahányban emelkedett, azonban a kockázatok egyre koncentráltabban jelentkeznek néhány ország esetében.

Tizenhárom országról mondható el, hogy jobban ki van téve a terrorizmus és a politikai erõszak kockázatainak, mint 2014-ben. Ezek közé tartozik Ausztrália, Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Írország, Kanada, Lesotho, Németország, Norvégia, Szaúd-Arábia, Tanzánia és Ukrajna.

Európában tehát láthatóan sokkal nagyobb az iszlám állam jelentette kockázat. A vállalkozásoknak is meg kell érteniük, hogy miként csökkenthetik az érintett országokban a kockázatokat, milyen biztosításokat tudnak kötni a terrorizmus veszélyei ellen, ami leginkább képes fedezni kitettségüket – fogalmaz az Aon.

Ezzel szemben huszonegy ország esetében csökkent a terrorizmus veszélye 2014-hez képest, köztük 7 dél-amerikai országban is, ami a terrorellenes erõfeszítéseknek, valamint a Kolumbia és Peru között hosszú ideje fennálló konfliktus rendezõdésének köszönhetõ – állítja az Aon.

A térkép szerint a legfenyegetettebb régiónak a szubszaharai Afrika számít, ahol 15 ország esetében igen nagy a terrorkockázat.

A terrorizmus és a geopolitikai bizonytalanság kockázata az üzleti életet sem hagyja figyelmen kívül, vagyis ezek a fenyegetések a fejlett gazdaságokat és a feltörekvõ piacokat is ugyanannyira érintik – olvasható a jelentésben.

A mai, rendkívül összekapcsolt világban igen távoli problémák is hatással lehetnek helyi fenyegetettségekre, és a politikai erõszak is rendkívül gyorsan, figyelmeztetés nélkül terjed. A magasabb kockázati szint ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az adott régióban ne lehetne továbbra is üzleti tevékenységet folytatni, mindössze a kockázatkezelésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni – figyelmeztet az Aon.