Megállt az életbiztosítási szerzõdések számának meredek esése
2015.05.28
2015. I. negyedév végén a biztosító részvénytársaságok és nagyegyesületek szerzõdésállománya az elõzõ év azonos idõszakához képest kismértékû növekedést mutat, ezzel párhuzamosan a negyedéves díjbevétel mintegy 1,7%-kal nõtt - derül ki az MNB friss adataiból. A biztosítói szektor tõkefeltöltöttsége az egy évvel korábbihoz képest az élet ágban csökkenést jelez, de a prudenciális szempontból elvárt szintet továbbra is lényegesen meghaladja.

2015. I. negyedév végén a biztosító részvénytársaságok és nagyegyesületek teljes szerzõdésállománya az elõzõ, 2014. negyedik negyedévéhez képest 1,1%-kal emelkedett. Az elõzõ év hasonló idõszakához viszonyítva valamivel nagyobb, 2,6%-os növekedés tapasztalható, mely az élet üzletági 0,2%-os és a nem élet üzletági 3,2%-os szerzõdésállomány növekedés következménye.

Forrás: MNB

A díjbevétel az egy évvel ezelõttihez képest 1,7%-os növekedést jelez, az élet ági 2,4%-os díjbevétel csökkenés és a nem élet ági közel 5,9%-os mértékû növekedés eredõjeként. A szektor díjbevétele az elõzõ negyedévihez viszonyítva 18,9%-kal növekedett, melynek hátterében az élet üzletág mintegy 2%-os csökkenése és a nem élet ág több, mint 48%-os növekedése áll. Ez utóbbi kiugró érték oka, hogy egyes nem élet ágazatokat éves gyakoriságú díjfizetés jellemez, vagyis az éves díj egésze az I. negyedévben befizetésre kerül. Ez a jelenség minden év I. negyedévében megtapasztalható.

A biztosítói szektor szavatolótõke-ellátottsága továbbra is stabil, több, mint kétszerese a törvényileg elõírt 100%-nak. 2014. I. negyedév végéhez képest az élet üzletágban csökkent, ugyanakkor 2014. IV. negyedév végéhez viszonyítva több mint 4 százalékponttal nõtt a tõkefeltöltöttség szintje.

Nem élet ágban ezzel párhuzamosan növekedés tapasztalható mind a 2014. I. negyedévi, mind pedig a 2014. IV. negyedév végi értékhez viszonyítva.