Évi ötvenezret költ egy átlag család magánorvosra
2015.06.04
Az emberek 70%-a ad, vagy adna hálapénzt az orvosoknak, 30% kizárólag állami egészségügyi ellátóhoz fordulna – derül ki egy egészségügyi kutatásból. Az átlagos háztartás 50 ezer forintot költ évente magánorvosra és egyéb gyógymódokra.

„Megvan a fizetõképes kereslet Magyarországon, illetve bõvül is az egészségügyi magánellátásra vonatkozóan” – emelte ki Kertész Balázs, a Szinapszis Kft. ügyvezetõ igazgatója a Világgazdaság konferenciáján. A Szinapszis Kft. kutatásai szerint az emberek 70 százaléka ad vagy adna hálapénzt az orvosoknak, de elsõsorban a megfelelõ minõségû szolgáltatás „megvásárlása” miatt. 30 százalék kizárólag állami egészségügyi ellátóhoz fordulna, vagy azért mert drágának tartja a magánellátást, vagy azért mert elvi kérdésként tekint erre, miszerint azért fizet tb-t, hogy ne kelljen külön fizetnie az ellátásért.

A kutatások szerint az emberek fele vett igénybe magán-egészségügyi szolgáltatást egy éven belül. Az átlagos háztartás 50 ezer forintot költ évente magánorvosra és egyéb gyógymódokra.

Az orvosokkal kapcsolatos felmérések azt mutatják, hogy jelentõs csökkenést érzékelnek a kapott hálapénz összegében, miközben számukra és a betegek számára is megalázónak véli a hálapénz intézményét az orvosok többsége. 20 százalékuk már most sem fogad el senkitõl hálapénzt. A szakorvosok 53 százaléka dolgozik magánrendelésen is. Megközelítõleg 20 százalékuk rendelkezik saját weboldallal, és további 20 százalék tervezi ezt.