A vállalkozások 42%-a használ felhőalapú számítástechnikát
2021.12.17

2021-ben az uniós vállalkozások 42%-a használta a felhőalapú számítástechnikát. Ez 6 százalékpontos növekedést jelent 2020 óta (36%), és több mint kétszerese a 2016-os aránynak (19%) – derül ki az Eurostat friss adataiból.

A vállalatok saját IT infrastruktúrájuk kiépítése helyett szolgáltatók által üzemeltetett számítástechnikai erőforrásokhoz is hozzáférhetnek az interneten. Ezt az szolgáltatáscsomagot leggyakrabban "felhőalapú számítástechnika" néven emlegetik. Mivel a felhőszolgáltatásokat online nyújtják, a vállalkozásoknak internet-hozzáféréssel kell rendelkezniük ahhoz, hogy használni tudják azokat. 2021-ben a legalább 10 főt foglalkoztató uniós vállalkozások 98%-a rendelkezett ilyen hozzáféréssel.

Az északi tagállamokban a leggyakoribb

Bár az internet-hozzáféréssel rendelkező cégek aránya az uniós tagállamokban mindenhol hasonlóan magas volt, a felhőalapú számítástechnika használata jelentősen eltért. 2021-ben a legmagasabb arányt Svédországban és Finnországban (mindkettő 75%), valamint Hollandiában és Dániában (mindkettő 65%) jelentették.

A skála másik végén, a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat kevesebb, mint minden ötödik vállalkozás használta Bulgáriában (13%) és Romániában (14%). Hazánk, 26%-kal az erősen elmarad az uniós átlagtól(42%).

Adatok forrása: Eurostat

Elsősorban e-mail és tárolási célokra használják

A felhőalapú számítástechnikát használó vállalkozások túlnyomó többsége (79%) e-mail rendszereik üzemeltetésére választott felhőalapú megoldást. Körülbelül kétharmaduk használta a felhőt fájlok tárolására (68%) és irodai szoftverek, például szövegszerkesztők és táblázatkezelők (61%) számára. A felhasználók több mint fele biztonsági szoftverek számára használta a felhőt (59%).

Ám a legfontosabb, hogy ezek a vállalkozások a felhőt használták a fejlettebb végfelhasználói szoftveralkalmazások elérésére is, például pénzügyi/számviteli (48%), ügyfélkapcsolat-kezelési (27%) és vállalati erőforrás-tervezési (24%) alkalmazásokhoz.

A legfejlettebb felhőszolgáltatások közül a felhőt használó vállalkozások több mint fele (59%) számolt be biztonsági szoftveralkalmazások használatáról, 47%-uk a vállalkozás adatbázisát a felhőben tárolta, egyötödük (21%) pedig alkalmazásfejlesztéshez, teszteléshez vagy telepítéshez hosztolt környezetet biztosító számítási platformot használt.