Stabil a szlovák biztosítási piac
2015.06.09
A szlovák biztosítási piac továbbra is stabil, bár a gépjármû-biztosítások esetében fokozódik a verseny. A magánnyugdíjpénztárak körüli változások változást hozhatnak a szektor számára.

A Szlovák Biztosítók Szövetsége (SLASPO) szerint hosszú távon stabil az ország biztosítási piaca, amely 2014-ben 0,5%-kal növekedett. Az életbiztosítások díjbevétele 1,3%-kal csökkent, ugyanakkor a nem-életbiztosítások közel 3%-kal növekedni tudtak. Elõbbiek egyébként a gazdasági válság kirobbanása óta nem, vagy csak alig nõttek.

A szlovák biztosítási piac fejlettsége Csehországéhoz, vagy hazánkéhoz hasonló, a nyugati országokétól azonban elmarad. A 2013-as adatok alapján az egy fõre jutó biztosítási díjak Szlovákiában 401 euróra, a Cseh Köztársaságban 502 euróra, hazánkban 275 euróra rúgnak, Ausztriában ezzel szemben 1966 eurót tesznek ki. Ez persze azt is jelenti, hogy bõven van még tere a fejlõdésnek, ami a GDP-arányos díjbevételekben is látszik.

Az életbiztosítási díjbevételek GDP-hez mért aránya 1,3%, míg az európai átlag 4%. Az ország biztosítási piacának lemaradása részben az elavult jogszabályoknak is köszönhetõ a SLASPO szerint. A Ptk. például 1964-bõl származik, a biztosítási szerzõdésekre pedig nem vonatkozik külön törvény, hiába sürgeti azt a szakma.

A legfontosabb változás, ami az élet- és nyugdíjbiztosításokra befolyással lehet, az a második nyugdíjpillér körüli változások. Az idei lesz ugyanis az elsõ év, amikor a magánnyugdíjpénztárak megkezdik a kifizetést az elsõ nyugdíjba vonulóknak, ami azonban nem mindenki számára lesz elõnyös, miután a legutóbbi változtatások sokakat hátrányosan érintettek a második pillérben. Ráadásul a minimális nyugdíj összege eltérõ szinten lett megállapítva azok számára, akik kizárólag az elsõ pillérben, illetve azoknak, akik a második pillérben is megtakarítanak.

A nyugdíj minimális összege jelentõsen elmarad a létminimum összegétõl, ami tehát nem nyújt tisztességes életszínvonalat, tehát mindenképp érdemes a második pillérben is megtakarítani, amit eddig 1,5 millió ember választott Szlovákiában.

Inkább a vagyonukat féltik, mint az életüket

Számos kutatás is megerõsíti azt, hogy Szlovákiában az emberek inkább a vagyonbiztosítást, mintsem élet- vagy egészségbiztosítást kötnek. Elõbbin belül is elsõsorban a lakásbiztosítást és a gépjármû-biztosítást választják, és csak ezeket követi az életbiztosítás.

Ez persze nem annyira meglepõ, hiszen a megvásárolt ingatlanok nagy részéhez hitel kötõdik, ahol a finanszírozók megkövetelik a biztosítást.