Kezd magához térni a szlovák biztosítási piac - interjú Szlovák Biztosítók Szövetségének fõtitkárával
2011.09.21
Tavaly Kelet-Közép-Európában 33 milliárd eurót meghaladó biztosítási díjbevételt könyvelhettek el a biztosítótársaságok, amely 7,4 százalékos bõvülést jelentett a megelõzõ évhez képest. 2009-ben a piac közel ugyanekkora, 7,6 százalékos díjbevétel csökkenést szenvedett el. A szlovák biztosítási piac ehhez nagyon hasonló eredményekkel zárta a 2010-es évet, ahol az életbiztosítási szegmens jelentõs növekedést mutatott, ugyanakkor a nem-élet üzletág lefelé húzta az ágazatot.

2011. október 19-én kerül megrendezésre a Magyar Biztosítók Szövetségének második biztosítási konferenciája, ahol a régió – Csehország, Szlovákia, Románia, Horvátország – valamint Franciaország biztosítási piacának aktuális kérdéseirõl is szó lesz.

A rendezvényen részt vesz a Szlovák Biztosítók Szövetségének (SLASPO) fõtitkára, Jozefína Záková is, akit a tavalyi év eredményeirõl és a jövõ évi várakozásokról kérdeztünk.

Hogyan fejlõdött 2010-ben a szlovák biztosítási piac?

2010-ben az életbiztosítási szegmens igen erõteljes, 6,06%-os díjbevétel növekedést tapasztalt, amely különösen pozitív teljesítmény a 2009. évi 3,95%-os visszaesés után. Sajnos azonban a tavalyi 6 százalékot meghaladó növekedés még mindig jelentõsen elmarad a válság elõtti, évi 10%-ot jóval meghaladó növekedési ütemtõl.

A nem-életbiztosítási ágazatban tavaly is folytatódott a 2009-ben elkezdõdött díjbevétel csökkenés, bár az üteme némileg enyhült. Ennek megfelelõen 2010-ben 2,25 százalékkal csökkent biztosítótársaságok teljes díjbevétele, szemben a 2009-es 3,66%-os csökkenéssel. A kötelezõ gépjármû-biztosítások díjbevétele szinte változatlan maradt, míg az egyéb gépjármû-biztosításoké közel 6 százalékot zuhant.

Az említett trendeknek megfelelõen növekedett az életbiztosítási ágazat részesedése a teljes biztosítási piacon belül: 2010 végére az életbiztosítások tették ki a teljes piac 54,05%-át.

A szövetség tagbiztosítóinak – amely a szlovák biztosítási piac körülbelül 98%-át teszi ki - kumulált nyeresége 2010-ben 135 millió euró volt, amely több mint 8 százalékos csökkenést mutat a 2009-es 147 millió eurós profithoz képest.

Megfigyelhetõ-e bármilyen változás a lakosság megtakarítási szokásaiban, illetve szerkezetében az utóbbi években?

A kérdés inkább a bankok, mint a biztosítók számára releváns. A kérdésre válaszolva, a szlovák lakosság körében az utóbbi idõben egyre nagyobb fogékonyságot lehet felfedezni a megtakarítások iránt. A megtakarítások nettó jövedelemhez mért aránya 2009 óta folyamatosan emelkedik. Ez elsõsorban a 2008/2009-ben kitört pénzügyi válságnak, valamint a bizonytalan idõkben a kiadásokkal szemben érzett általános félelemnek, illetve ellenszenvnek tudható be.

Mit várnak az idei, illetve a 2012-es évtõl?

A 2011. elsõ negyedéves eredmények alapján a tavalyihoz nagyon hasonló fejlõdést várunk a szlovák biztosítási piacon 2011-ben.

Ami a következõ évet illeti, nem látunk semmilyen lefelé, vagy felfelé mutató kockázatot a piacon, ami tehát azt jelenti, hogy nem várunk kiugró változást 2012-ben sem. Másrészt viszont a pénzügyi piacok legutóbbi fejleményeinek köszönhetõen 2012-ben akár jelentõs változások is bekövetkezhetnek, ami várakozásaink felülvizsgálatára kényszeríthet minket.

 

 

A régió biztosítási piacának fejlõdési irányairól többet megtudhatnak a MABISZ konferenciára ellátogatók. Az elõadók névsora, a konferencia programja, további információk és jelentkezés az alábbi honlapon:
http://mabiszkonferencia.hu/