Az idei lehet a negyedik legsúlyosabb év a biztosított katasztrófakárokat tekintve
2021.12.22

2021 szélsőséges időjárási eseményei és természeti katasztrófái - köztük a súlyos téli fagyok, az áradások, a heves zivatarok, hőhullámok és egy nagy hurrikán - összesen mintegy 105milliárd dollár biztosított kárt eredményeztek, ami 1970 óta a negyedik legmagasabb érték. Az ember okozta katasztrófák további 7 milliárd dollár értékű károkat okoztak, így a becsült globális biztosított veszteségek 2021-ben 112 milliárd dollárt tesznek ki - a Swiss Re Intézet előzetes Sigma becslése szerint.

„2021-ben a természeti katasztrófákból eredő biztosított károk ismét meghaladják a korábbi tízéves átlagot, folytatva az elmúlt évtizedekben megfigyelhető, évente 5-6%-kal növekvő tendenciát. Úgy tűnik, megszokottá vált, hogy minden évben legalább egy másodlagos veszélynek számító esemény, például egy súlyos árvíz, téli vihar vagy erdőtűz, 10 milliárd dollárt meghaladó veszteséget eredményezzen.” - mondta Martin Bertogg, a Swiss Re Cat Perils üzletágának vezetője.

Az év mindkét legköltségesebb természeti katasztrófája az Egyesült Államokban történt. Az Ida hurrikán 30-32 milliárd dollárnyi becsült biztosított kárt okozott, beleértve a New York-i árvizeket is, az Uri téli vihar pedig 1 milliárd dollár értékű veszteséget idézett elő. Az Uri szélsőséges hideget, erős havazást és jégfelhalmozódást hozott, különösen Texasban, ahol az elektromos hálózat többször is meghibásodott a fagyos körülmények miatt.

Európában a legköltségesebb esemény a biztosítók számára eközben a júliusi árvíz volt Németországban, Belgiumban és a környező országokban, amelynek értéke elérhette akár 13 milliárd dollárt is, szemben a 40 milliárd dollár feletti gazdasági károkkal. Ez azt jelzi, hogy Európában még mindig nagyon nagy az árvízvédelmi alulbiztosítottság. Az árvíz 1970 óta a legköltségesebb természeti katasztrófa volt a régióban, és a 2011-es thaiföldi árvíz után a világon is a második legnagyobb.

„Az idén tapasztalt természeti katasztrófák ismét rávilágítanak arra, hogy a szélsőséges időjárás hatásainak enyhítése érdekében jelentős beruházásokra van szükség - mondta Jérôme Jean Haegeli, a Swiss Re csoport vezető közgazdásza. „Csak az Egyesült Államokban a kritikus és elöregedő infrastruktúra fenntartásához szükséges infrastrukturális beruházási hiány 2040-ig évente átlagosan 500 milliárd dollárt tesz ki. A biztosítási ágazat az állami szektorral együttműködve, a fenntartható infrastruktúrába való befektetéseivel és azok biztosításával kulcsfontosságú szerepet játszik a társadalom éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességének megerősítésében.”

Európában további pusztító másodlagos veszélyt jelentettek a júniusban lezajlott súlyos viharok, amelyek zivatarok, jégeső és tornádók formájában széleskörű anyagi károkat okoztak Németországban, Belgiumban, Hollandiában, a Cseh Köztársaságban és Svájcban. Az ebből eredő biztosított károkat 4,5 milliárd dollárra becsülik. A világ más részein súlyos árvizek voltak többek között a kínai Henan tartományban és a kanadai British Columbiában.

Több helyen rekordhőmérsékletet mértek 2021-ben, például Kanadában, az Egyesült Államok szomszédos részein és a Földközi-tenger számos részén is. Június utolsó napjaiban egy ún. hőkupola új kanadai rekordot állított fel, közel 50 °C-ot, ami minden idők legmagasabb hőmérsékleti rekordját jelentette British Columbia egyik falujában. A kaliforniai Halál-völgyben a hőmérséklet elérte az 54,4°C-ot a délnyugaton többször előforduló hőhullámok egyike során. A rendkívüli hőséget gyakran pusztító erdőtüzek kísérték. A kapcsolódó biztosított károk azonban alacsonyabbak voltak, mint az elmúlt években, amikor a tüzek nagyrészt lakott területeket érintettek. Kaliforniában az erdőtüzek különösen nagy erdőterületeket pusztítottak el, de a 2017-es, 2018-as és 2020-as évekkel ellentétben a kisebb vagyoni koncentrációjú területekre is behatoltak.