A MetLife vezére szerint nem jelentenek rendszerkockázatot
2015.06.15
A MetLife biztosító bíróság útján igyekszik „lemosni magáról” a rendszerszinten fontos pénzügyi intézmény megjelölést. Az elnök-vezérigazgató szerint a bírói döntésre még idén év végéig sor kerülhet.

Steven A. Kandarian a Deutsche Bank befektetõi konferenciáján kihangsúlyozta, hogy már számos alkalommal elmondták, hogy a biztosító valóban nagy és fontos, és egy nagyon valószínûtlen csõd valóban zavarokat kelthetne, de ez még mindig nem egyenlõ azzal, hogy a MetLife rendszerszinten fontosnak minõsüljön.

A MetLife jelenleg is harcban áll az USA Pénzügyi Stabilitási Felügyeleti Tanácsa (FSOC) azon döntésével szemben, amely a társaságot nem banki, rendszer szinten fontos pénzügyi intézménynek (SIFI) minõsítette. A biztosítótársaság bíróság elõtt meg is támadta a döntést, mondván, az FSOC megsértette az eljárást azáltal, hogy a törvényhozói, végrehajtói és döntõbírói funkciókat együttesen használta.

Május 11-én a FSOC azt mondta, hogy a MetLife összetett ügyletei és tõkepiaci aktivitása miatt egy váratlan helyzet elõfordulása esetén más piaci szereplõk is sérülhetnek.

A 2010-es, a pénzügyi világ átláthatóságát és stabilitását szolgáló Dodd-Frank törvény értelmében a SIFI-jelölést kapott cégeknek lehetõségük van arra, hogy a bírói rendszerben támadják meg a döntést. A MetLife a Washingtoni kerületi bíróságon be is nyújtotta panaszát, mellyel kapcsolatban õsszel számít tárgyalásra Kandarian, bírói döntésre pedig leghamarabb 2015 végén.

Az említett törvény szerint a SIFI minõsítés azt jelenti, hogy a cég esetleges pénzügyi nehézsége az USA pénzügyi rendszerének instabilitásához vezetne. Kandarian nem azzal vitatkozik, hogy a MetLife ne lenne képes elbukni, hiszen az bármely céggel megtörténhet egy piaci alapú gazdaságban, azonban a biztosító csõdje nem borítana fel más cégeket is. A vezérigazgató szerint egyszerûen nincs olyan szintû összekapcsolódás a cégek között, mint amekkorát a szövetségi kormány feltételez.

A kormány konkrétan rámutatott néhány olyan MetLife programra, amely aggodalommal tölti el, azonban vezérigazgató szerint ezek már 2008-ban is mûködtek, mégsem okoztak problémát a pénzügyi válság kirobbanásakor. Az egyik ilyen egy 35 milliárd dolláros finanszírozási megállapodás.

Ezek közül 13 milliárd dollár kifizetési kötelezettség keletkezik a következõ 12 hónapban, a MetLifenak azonban 18 milliárd dollárnyi likviditása van – közölte Kandarian. Szintén problémásnak vélte a hatóság a MetLife garantált befektetési szerzõdéseit, amelyre a vezérigazgató szerint azonban szintén elegendõ likviditása van a biztosítónak.

A MetLife mellett két másik biztosító kapott SIFI minõsítést: a Prudential Financial és az American International Group. Ezekre a cégekre szigorúbb szabályozói felügyelet vár.