Májusban is nõtt a befektetési alapok vagyona
2015.06.17
Mérsékelten jó hangulat uralkodott a befektetési alapok piacán májusban. A hozamok és a tõkebeáramlás is kismértékben pozitívan alakult. A fejlett világ tõzsdéi enyhén, a fejlõdõ világ tõzsdéi jelentõsebben csökkentek. A magyar index teljesítménye ezúttal közelebb volt a fejlett világ teljesítményéhez az elmúlt hónapban. A forint a dollárhoz képest nagyobb mértékben gyengült, mint az euróhoz képest.

A legtöbb kategória esetében friss tõke érkezett az alapokba. Az eddigi folyamatokhoz hasonlóan kiugróan a legtöbb pénz a vegyes alapokba érkezett, de keresték a befektetõk májusban az abszolút hozamú alapokat, a részvény alapokat és az ingatlanalapokat is. A pénzpiaci alapoknál tapasztalható alacsony hozamszint még mindig jelentõs tõkekiáramlást okozott, de fokozatosan csökken a kiáramlás nagysága. Az elmúlt hónapban a kötvényalapokból hasonló nagyságú tõke áramlott ki, mint a pénzpiaci alapokból. Ezen kívül csak az árupiaci alapoknál tapasztalhattunk tõkekiáramlást. A tõkeáramlások eredõje pozitív lett elérve a 12,6 milliárd forintot.

A hozamhatást is figyelembe véve a kezelt vagyon hasonlóan alakult, mint a tõkeáramlás, azaz a pénzpiaci alapoknál, a kötvény alapoknál és az árupiaci alapoknál csökkent, de a többi kategória esetében növekedett. Egyetlen kivételt találunk, a származtatott alapokat, ahol némi tõkebeáramlás mellett csökkent a nettó eszközérték. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 20 milliárd forinttal, azaz 0,35 százalékkal növekedett májusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.647 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66,2 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,04 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,2%-kal csökkent, de azt érdemes megemlítenünk, hogy a csökkenés nagysága egyre kisebb. A vagyoncsökkenés nagyrészt a 14,3 milliárdos tõkekiáramlással magyarázható, a maradék 3 milliárd a hozamok számlájára írható.

A kötvényalapokból 14,5 milliárdnyi tõke távozott, ami elsõsorban a hazai rövid futamidejû kötvényalapoknak köszönhetõ, hiszen onnan 18,1 milliárdnyi tõke áramlott ki. A többi alkategória esetében igen vegyes a kép, ami a tõkemozgásokat illeti. A hozamok csak kismértékben tudták kisebbíteni a vagyoncsökkenést és összességében a vagyon 0,9%-kal csökkent.

A vegyes alapokba jelentõs mértékû, 17,7 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 2,3%-kal növekedett.

A magyar tõzsdeindex ezúttal belesimult a nemzetközi trendbe. A részvényalapokba közel 5 milliárdnyi tõke áramlott be, amin a hozamok még tovább javítottak, így összességében a részvényalapok vagyona 3,1%-kal lett több, ami a hónap legjobb teljesítménye lett.

A tõkevédett alapokba ezúttal 4,5 milliárdnyi tõke érkezett. A hozamok ezen nem tudtak egyáltalán javítani, így összességében csak 0,3 százalékos növekedést láthattunk a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokba ezúttal friss tõke érkezett. Ennek nagysága, 5 milliárd, amely a második legnagyobb a kategóriák között. A hozamok ezen tovább javítottak, így a vagyongyarapodás 1,5%-os lett.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tõkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 4,5 milliárd. A hozamok ehhez még hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása plusz 1,3%-os lett.

Az árupiaci alapokból 0,7 milliárdnyi tõke távozott, amely nagynak tekinthetõ a kategória méretéhez képest. A hozamok igen kis mértékben járultak hozzá a vagyonvesztés korrigálásához, így fordulhatott elõ, hogy ez a kategória érte el a legnagyobb vagyonvesztést, amely – 4,3%-lett.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban a pozitív hozamoknak és a friss tõkebeáramlásnak (2,8 milliárd forint) köszönhetõen a vagyonváltozás plusz 3% lett.