311 millió euróra becsülik az októberi európai szélvihar biztosítási költségeit
2022.01.03

A Hendrik-Ignatz, más néven Aurore extratrópusi szélvihar okozta biztosítási károkat 311 millió euróra becsüli a PERILS, egy zürichi székhelyű, iparági szintű katasztrófabiztosítási adatokat szolgáltató független szervezet.

Az Aurore vihart, amely október 20-21 között Északnyugat- és Közép-Európa egyes részeire csapott le, az október közepéhez képest szokatlanul erős jet-áramlat hajtotta. Ez volt az első jelentős extratrópusi ciklon a 2021/2022-es európai szélviharszezonban. Az eseményhez kapcsolódó alacsony nyomású rendszereket a Free University of Berlin "Hendrik" és "Ignatz", a Meteo France – francia meteorológiai szolgálat – pedig "Aurore" névre keresztelte.

A legtöbb kár Franciaországban, Németországban, Belgiumban és Luxemburgban keletkezett. Svájc és Hollandia korlátozott mértékben volt érintett, azonban Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban - a PERILS által nem lefedett területeken - is keletkeztek károk.

A viharos időjárás széleskörű, de rövid ideig tartó utazási és áramellátási zavarokat okozott az érintett országokban. A vagyoni károkat a nem szerkezeti károk dominálták, beleértve a tetők, ablakok, kémények és burkolatok károsodását, a súlyosabb károkat pedig az ingatlanokra dőlt fák okozták - folytatta a PERILS elemzése.

Bár a Hendrik-Ignatz által keltett szélmező kiterjedt volt, a széllökések nem voltak extrém erejűek, és ritkán haladták meg a 120 kilométer/órás sebességet a lakott területeken.

A biztosítási ágazat ebből eredő vesztesége tehát viszonylag mérsékelt volt, és az európai szélviharszezonban évente legalább egyszer várható, hogy a költségek elérik vagy akár meghaladják ezt az összeget.