A magyarok negyede nem tudja, mire tegyen félre
2011.09.15
A 30 és 40 év közötti lakosság 51%-a rendelkezik valamilyen megtakarítással, de a félretett pénz a legtöbb esetben kevesebb, mint félmillió forint – derült ki az OTP Alapkezelõ legújabb kutatásából. A megkérdezettek mintegy fele komolyan gondolkozik abban, hogy rendszeres megtakarítása legyen, ehhez azonban sajátos feltételû termékeket keresnek.

A négyszáz, 30 és 40 év közötti válaszadó bevonásával készült kvantitatív kutatás eredményei szerint a magyarországi középkorú lakosság mintegy 50 százaléka gondolkozik hosszú távú, havi rendszerességgel gyarapított megtakarításokban. Egyharmaduk pedig már rendelkezik is ilyen eszközzel. Azonban mindössze 21 százalék állította, hogy valóban félre tud tenni minden hónapban valamekkora összeget – derült ki az OTP Alapkezelõ felmérésébõl. A rendszeres megtakarítási célok között két fõ elemet említettek a megkérdezettek mind közép, mind hosszú távon: lakásvásárlás, vagy felújítás, illetve a gyereknevelés költségeire való elõre gondolkodás, de középtávon utazásra is szívesen gyûjtünk. Beszédes ugyanakkor, hogy a válaszadók negyede bizonytalan abban, mire is volna érdemes félretennie.

A kutatás során az OTP Alapkezelõ arra is kíváncsi volt, hogy vajon milyen jellemzõket várnának el a rendszeres megtakarítási termékektõl a 30-40 év közötti keresõk. Ehhez a kutatás készítõi két fókuszcsoportos interjút és tíz mélyinterjút vezettek le, hogy megismerhessék a megtakarítási szokásokat, és a pénzügyi termékekkel kapcsolatos attitûdöket.

„A kutatásból az derült ki, hogy a legtöbben erõsen kockázatkerülõek. Olyan pénzügyi eszközt keresnek, ami rugalmas, átlátható és lehetõvé teszi, hogy akár kisebb összegeket is rendszeresen félretegyenek, ugyanakkor nem szankcionál, ha egy adott hónapban valamiért mégsem tudjuk gyarapítani a befizetéseinket” – értékelte az eredményeket Dr. Törõcsik Mária a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Trendinspiráció kutatásvezetõje.