Nõtt a megtakarítással rendelkezõk aránya
2015.06.19
Itthon az elmúlt évben nõtt a megtakarítással rendelkezõk aránya, és többen tudják minden nehézség nélkül fizetni tartozásaikat – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalatának nyolc országban, az ügyfelei körében végzett legújabb kutatásából.

A felmérésben résztvevõk 28 százaléka gondolja úgy, hogy jobb pénzügyi helyzetben lesz a következõ egy évben, míg 24 százalék borúlátó jövõbeni anyagi helyzetét illetõen.

A válaszadók fele számára továbbra is az olyan megélhetéssel kapcsolatos kiadások jelentik a legnagyobb terhet, mint az élelmiszerre (27%), a háztartási és fogyasztási cikkekre fordított költségek (28%), illetve a jelzálog és bérleti díjak (24%). A rezsiköltségek kifizetését viszont csupán 15 százalék jelölte meg problémaként, amely arány a felmérésben részt vevõ országok közül az egyik legalacsonyabb értéknek számít – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalatának nyolc országban, az ügyfelei körében végzett legújabb kutatásából.

Nõtt a megtakarítással rendelkezõk aránya

Az egy évvel ezelõtti felméréshez képest nagymértékben, mintegy 20 százalékkal csökkent a magyar ügyfelek azon hányada, amely nem rendelkezik valamilyen megtakarítással. A felmérés alapján a megtakarítással rendelkezõk havonta átlagosan 20 ezer forintnak megfelelõ összeget tudnak félretenni.

A magyarok körében a legkedveltebb nyugdíj-elõtakarékossági forma a magán-nyugdíjpénztári megtakarítás: az idõskori öngondoskodás terén aktív hazai válaszadók 60 százaléka magánnyugdíjpénztárban tartja a pénzét. A magán-nyugdíjpénztári forma mellett továbbra is élen járunk a felmérésben részt vevõ országok között az otthon felhalmozott megtakarítások terén. Szlovákia mellett Magyarországon a legmagasabb azoknak az aránya, akik otthon tartanak jelentõsebb összegeket.

A hazai válaszadók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a pénzügyi edukációs programok segítségükre lennének abban, hogy a jövõben tudatosabban kezeljék személyes pénzügyeiket. A megkérdezettek a háztartási költségtervezéssel kapcsolatos ismeretterjesztõ lehetõségeket tartják kulcsfontosságúnak.

Itthon nem divat a családtól kölcsönt kérni

A kutatás kitért arra is, hogy szorult anyagi helyzetben a megkérdezett országok lakosai mennyire számíthatnak családtagjaik, barátaik támogatására. Az eredmények azt mutatják, hogy Magyarországon a legkevésbé jellemzõ a rokonoktól segítséget kérni: a megkérdezettek 39 százaléka válaszolta azt, hogy családtagja vagy barátja kölcsönkért tõle az elmúlt hat hónapban, míg a kutatásban szereplõ európai országokban ez az arány átlagosan 48 százalék. Ugyanakkor a magyar válaszadók döntõ többsége (76%) állítja, nem venne fel hitelt, hogy anyagi támogatást nyújtson családjának, barátainak. Mindez összefügghet azzal, hogy közel minden második magyarnak (44%) volt már olyan tapasztalta, hogy közeli hozzátartozója nem fizette vissza neki a korábban adott kölcsönét.