Ezt tanácsolja az NN Biztosító az újdonsült apukáknak
2015.06.22
Egy gyermek érkezése az öröm mellett hatalmas változásokat is hoz a család életébe. Bár mindenre felkészülni szinte lehetetlen, 10 tippel segítjük az ifjú apákat, hogy készen álljanak a küldetésre.

1. Szerezz be minden papírt!

Nem is gondolnánk, de az újszülöttnek rögtön egy sor kártyája és igazolványa lesz: az anyakönyvi kivonatot már a kórházban kiállítják, ezzel együtt a TAJ-kártya és az adóazonosító jelet tartalmazó adókártya is automatikusan meglesz – a TAJ-kártyához egy külön nyomtatványt kell kitölteni, a kártyát pedig késõbb postán küldik ki. Elméletileg az adókártya ügyében sem kell semmit tenni, ezt is megküldik. Ennek viszont igen hosszú az átfutása, ha az átmeneti idõszakban mégis szükség volna a gyerek adóazonosító jelére, azt rendelkezésre bocsátja a NAV. A lakcímkártya is megjön automatikusan, ugyanakkor fontos tudni, hogy a személyi igazolvány nem készül automatikusan. Ha a család sokat utazik és a kisbabát is vinni akarják, érdemes kiváltani minél hamarabb.

2. Nézd meg, mi is az a babakötvény!
Az állam minden újszülöttnek ad életkezdési támogatást, ennek összege jelenleg 42 500 forint. Önmagában ezzel nincs is dolga a szülõnek, a pénz a babakötvény nevû állampapírban kamatozik is. De ahhoz, hogy a születéskor kapott pénzbõl szemmel látható összeg kerekedjen, mire a baba eléri a felnõttkort, a szülõnek érdemes Start számlát nyitnia az Államkincstárnál. A kezdeti pénz is ide kerül, a számlára befizetett összegeket pedig évente 10 százalékkal, de legfeljebb 6 ezer forinttal kiegészíti az állam.

3. Indíts rendszeres megtakarítást, biztosítás is lehet benne!
A rendszeres megtakarítás nemcsak a magunk, hanem gyermekeink jövõje számára is fontos. A megtakarítást jó ötlet biztosítási védelemmel is kombinálni, például az NN Biztosító Patrónus megtakarítási megoldásával, melynek lényege, hogy a kötéskor meghatározott idõtartam alatt a szülõk gyermekük számára rendszeres befizetéseikbõl megtakarítást halmoznak fel, amelyet a gyermek lejáratkor egy összegben kap meg. A Patrónus a garantált megtakarítási rész mellett halálra szóló fedezetet is tartalmaz – ha esetleg idõközben a szülõ (aki a biztosított) meghal, akkor a biztosító egyösszegû segítséget nyújt a családnak, ráadásul egy járadékszolgáltatás révén átvállalja a további biztosítási díj befizetését is.

4. Válts életmódot, készíts edzéstervet!
Egy baba érkezése fenekestõl forgatja fel a család életét, a szülõknek megváltozik az életritmusuk és a prioritásaik. Az anyukák és apukák gyakran érzik magukat elnyûttnek, elhanyagoltnak. Érdemes tudatosan készülni ezekre, elõre átbeszélni és lefixálni az életmódbeli változásokat, beosztani, hogy mindenkinek legyen ideje saját magára is.

5. Helyezd biztonságba a babakocsit is!
Magyarországon a lakások több mint 70 százaléka biztosított – ez a jó hír. Arra már kevésbé kevésbé lehetünk büszkék, hogy az ingatlanbiztosításaink zöme elavult, szaknyelven szólva a lakások és a bennük lévõ értéktárgyak alulbiztosítottak – a szerzõdés alapján a biztosító által fizetendõ összeg nem fedezi azok pótlásának költségeit. A kicsi megszületésekor nézzük át a szerzõdéseket, hogy megfelelõ-e a kötvény által vállalt fedezet.

6. Köss kockázati életbiztosítást, kedvezményezett a gyerek legyen!
Gyermekünk megszületése után nem intézhetjük el egy legyintéssel a bizonytalant: felelõssé válunk az õ jövõjének biztosításáért is. Kézenfekvõ ötletnek tûnik, hogy egy kockázati életbiztosítással teremtsük meg annak lehetõségét, hogy váratlan esemény esetén gyermekünk rendezett anyagi körülmények között nevelkedve válhasson felnõtté. Az NN Biztosítónál már havi 3500 forinttól köthetõ több milliós fedezetû kockázati életbiztosítás, melyhez választhatunk további kockázati védelem-szolgáltatásokat is, amelyek biztosítási védelmet nyújthatnak például baleset vagy egy hosszabb betegség esetére is.

7. Beszélgess egy komolyat a nagyobb gyerekkel és a nagyszülõkkel!
Hatalmas segítséget jelenthetnek a nagyszülõk, bevonásuk ugyanakkor komoly konfliktusforrás is lehet. Jó ötlet elõre átbeszélni, hogy miben várják a szülõk a segítséget. A nagyobb gyerek számára is megterhelõ a kistestvér érkezése, hiszen már nem rá összpontosul minden figyelem. Beszéljük meg vele, hogy a kistestvér érkezésével õ ugyanolyan fontos marad, csak a helyzet változott.

8. Beszéld meg az extra szabadságot a fõnökkel!
Az édesapáknak gyermekük érkezésekor öt munkanap pótszabadság jár, ezt azonban nem feltétlen kell kivenni a csöppség megszületésekor, ráér a kisbaba születését követõ második hónap végéig.

9. Köss lakástakarék-szerzõdést a gyerkõcre is!
Az újszülött számára is köthetünk lakástakarékpénztári-szerzõdést, hiszen a szabály értelmében családtagonként nyílik erre lehetõség. A jelenlegi nulla közeli kamatkörnyezetben a lakástakarékok évi 30 százalékos, de maximum 72 ezer forintos állami támogatása komoly hozamot biztosító kockázatmentes megtakarítási formává lépett elõ.

10. Aludj egy utolsó nagyot és töltsd fel a kávékészletet!
Ha mindent sikerült beszerezni és a szükséges papírmunka is megvan, a lelki felkészülés kipipálva, egy nagyon fontos dolgot tehet még a lelkes édesapa: mielõtt a család hazaér a kórházból, kell egy utolsó, kiadós, zavartalan alvás. Ezután már csak a kávékészlet feltöltése marad hátra!