PwC: szerkezetátalakítások várhatók az európai (viszont)biztosítási piacon
2011.09.15
A biztosítók, illetve viszontbiztosítók több mint 60 százaléka szerint a Szolvencia II következtében nagyobb figyelmet fognak kapni az alulteljesítõ üzletágak – derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) éves felmérésébõl.

Az “Unlocking value in run-off” címet viselõ, idén ötödik alkalommal megjelent éves felmérésbõl kiderül: a válaszadó cégek harmada jelentõs mértékû szerkezetátalakításra számít a következõ három évben. Az alulteljesítõ üzletágak közül az orvosi mûhibaperekhez kapcsolódó felelõsségbiztosítások, a hitelbiztosítások és a vállalati felelõsségbiztosítások sínylik meg valószínûleg leginkább az átalakítási folyamatokat.

Ugyanakkor a megkérdezett cégek 43%-a szerint a Szolvencia II következményeként a felvásárlási folyamatok is lendületet kaphatnak bizonyos üzletágak vonatkozásában. A kutatás azt is kimutatta, hogy a cégek 90 százaléka rendelkezik valamilyen stratégiai tervvel saját, alulteljesítõ üzletágaikra vonatkozóan, több mint 60%-uk a tõke felszabadítását nevezte meg legfontosabb célként velük kapcsolatban.

A válaszadók többsége úgy véli, hogy a legtöbb szerkezeti átalakításra Németországban, Egyesült Államokban és Svájcban kerül sor.

Dan Schwarzmann, a PwC egyik partnere a felmérés kapcsán elmondta: „Világos, hogy a Szolvencia II. közelgõ bevezetése egyre több (viszont)biztosítót kényszerít tõkehelyzetének és termékválasztékának átgondolására. Várakozásaink szerint az új szabályozás következtében a tranzakciók száma emelkedni fog, leghamarabb 12 hónap múlva. A menedzsment ugyanis csak azután tud üzletágak sorsáról döntést hozni, miután a tõkehelyzetet és a diverzifikáció hatásait felmérte.”