A biztosítók túlélnék a Grexitet!
2015.07.01
Az európai biztosítókat minimális kár érné, ha Görögország kilépne az eurózónából – állítja a Fitch.

A hitelminõsítõ szerint az európai biztosítókat nem rázná meg különösebben egy görög csõd, mivel gyakorlatilag megszûntették kitettségüket a görög államkötvényekkel, illetve a görög banki kötvényekkel szemben.

Mint ismeretes, tegnap éjjel Görögország nem fizette ki a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szembeni 1,6 millió dolláros törlesztõ részletet, így az elsõ fejlett ország lehet, amely csõdöt jelent a globális pénzügyi intézménnyel szemben.

A Financial Times információi szerint a görög miniszterelnök, Alexis Ciprasz beadta derakát az Európai Bizottságnak és minden uniós feltételt elfogad az újabb mentõcsomagért, beleértve a nyugdíjak csökkentését is.

A Fitch szerint a legnagyobb kockázatot a biztosítók számára az jelentené, ha a görögországi problémák a többi perifériás országra, így Spanyolországra, vagy Portugáliára is átterjednének, ugyanakkor a hitelminõsítõ egy ilyen rendszerkockázatra kicsi esélyt lát.

A Fitch szerint az elmúlt három évben az eurózóna számos olyan mechanizmust kifejlesztett, amellyel az egyes államok közötti „fertõzés” megakadályozható. Ide tartozik az Európai Központi Bank OMT (Outright Monetary Transactions) kötvényvásárlási programja, melynek múltja az euróövezet 2012-es "szakítópróbájáig" nyúlik vissza. A program az adósságszolgálati válságba került euróövezeti országok szuverén kötvényeinek szükség esetén korlátlan összegû a vásárlását jelentené.

A lehetséges piaci reakciókat ugyan nehéz megjósolni, azonban a Fitch szerint a görögök eurózónából történõ kilépése igen súlyos volatilitást okozhatna a pénzügyi piacokon.