Igenis számít a vezetõ életkora a károk nagyságában
2015.07.02
A Brit Biztosítók Szövetsége (ABI) friss adatokat tett közzé, amely megmutatja, miért fontos tényezõ a jármûvezetõ életkora a gépjármû-biztosítási díjak meghatározásában.

Az adatok a különbözõ korosztályú ügyfelek által fizetett gépjármû-biztosítási díjakat, valamint az általuk benyújtott kárigények átlagos nagyságát hasonlítják össze.
A fiatalabb, 18-20 év közötti vezetõk fizetik a legmagasabb átlagos díjat, évi 972 fontot, mivel az általuk okozott várható károk is nagyobbak. Az adatok szerint az átlagos 3667 fontos kárösszeg náluk sokkal gyakoribb, mint a többi korcsoportban.

A legalacsonyabb biztosítási díjat a 66-70 évesek fizetik, nekik évente átlag 241 fontba kerül autójuk biztosítása, az õ korcsoportjukra jellemzõ átlagos káresemény pedig 2225 font, ami tehát jóval alacsonyabb. 

Forrás: ABI



Az adatok alapján a 70 év felettiek többet fizetnek, mint a középkorú társaik, amit alátámaszt az is, hogy az idõsebbeknél magasabb az átlagos kárigény is. A 90 év feletti autóvezetõk átlagos biztosítási díja 478 font, esetükben azonban a károk átlagos nagysága közel 50%-kal magasabb, mint a 20 évvel fiatalabb társaiké. Ugyanakkor ezek az idõs emberek kevesebbet fizetnek, mint a késõ 20-as éveikben járó vezetõk, holott az általuk okozott károk átlagos nagysága magasabb.

Az ABI 2015 elsõ negyedéves adatai szerint az átlagdíj, minden korosztályt együttvéve 360 font volt, ami 5%-os csökkenést jelent az elmúlt 2 évben. A 86 évnél idõsebb autósok mindössze 15%-kal fizetnek többet ennél.

Az adatok alapján tehát nyilvánvaló kapcsolat látszik kirajzolódni a vezetõ kora és a kár várható nagysága között. Ez is alátámasztja, hogy miért kell többet fizetniük a fiatalabb, illetve az idõsebb vezetõknek, mint a középkorúaknak.

A várható élettartam növekedése miatt emelkedik az idõsebb jármûvezetõk száma, akik természetesen versenyképes áron szeretnének biztosítást kötni, amely igénynek a biztosítási piac igyekszik is megfelelni. A biztosítási díjak nagysága ugyanakkor a kockázat mértékétõl függ, ami az adatok alapján bizonyos kor fölött ismét növekszik. A vezetõ életkorán kívül a biztosítók egyéb tényezõket is figyelembe vesznek, beleértve a vezetõ kártörténetét, a gépjármû jellemzõit, vagy a biztosított lakóhelyét. 

Forrás: ABI

Az ABI néhány hasznos tanáccsal is szolgál az idõsebb vezetõk számára. Az egyik, hogy érdemes alaposan körülnézni a gépjármû-biztosítók ajánlatai között, hiszen igen erõs a verseny a piacon. A másik, hogy nem árt alkuszok segítségével megtalálni a leginkább megfelelõ biztosítási konstrukciót. A harmadik, az telematikai biztosítás megfontolása, amellyel elképzelhetõ, hogy idõsen is megtakarítást tud elérni a jármûvezetõ a biztosítási díjon.