A grexit azonnali veszélyt jelentene a biztosítókra
2015.07.03
A biztosítási szakma és az ügyfelek is igen súlyos bizonytalanságokkal nézne szembe Görögország esetleges eurózónás kilépése esetén, amely akár azonnali veszélyt is jelenthet – állítja a CMS ügyvédi iroda.

A nemzetközi ügyvédi iroda szerint a görögök kilépése az eurózónából egyre valószínûbb forgatókönyvnek tûnik, amely azonban igen súlyos csapást jelentene az ottani biztosítókra és vállalati ügyfeleikre.

A CMS szerint kilépés esetén bevezetésre kerülõ drachma miatt az eurós szerzõdések esetén a biztosítói kötelezettsége elszállhatnak. Különösen a vezetõi felelõsségbiztosításoknál (D&O) lehet a károk emelkedésre számítani, mivel a pénzintézetek veszteségei várhatóan emelkedni fognak. A görög biztosítók tartalékai pedig feloldásra kerülhetnek – állítja az ügyvédi iroda.

A görög biztosítókra és a nemzetközi partnereikre is számos munka vár, ha a vasárnapi népszavazáson a nemek gyõznek – fogalmaz a CMS. Azt is el kell dönteniük a biztosítóknak, hogy a meglévõ szerzõdések esetében euróban, vagy drachmában fizetik majd ki a károkat, illetve az ebbõl eredõ veszteségeket is meg kell becsülniük.

A CMS szerint számos kötelezettség továbbra is euróban denomiált lesz, azonban mások drachma hatálya alá kerülhetnek. De milyen árfolyamon történik majd az átváltás?

A drachma bevezetését követõen várhatóan rohamosan csökken majd a fizetõeszköz értéke az euróval szemben. Ennek következtében a görög biztosítók kötelezettségei megugranak majd, mint ahogy a szerzõdésbontás és a csõd kockázata is.