Biztosításközvetítõi szabályozás: egyre szélesebb körre vonatkozik
2015.07.03
Az ár-összehasonlító oldalakra és a direkt biztosítókra is vonatkozni fognak az új biztosításközvetítõi irányelv (IDD) szabályai. A közvetítõi jutalékok közzétételét azonban várhatóan még sem teszik kötelezõvé.

A biztosításokat értékesítõ alkuszok, ügynökök unión belüli szabad mozgását szabályozza a 2002-ben született IMD1 néven ismert parlamenti és tanácsi irányelv. Ezt igyekszik az EU hosszú ideje módosítani, elõtérbe helyezve a fogyasztók védelmét. A mostani állás szerint a biztosításokat értékesítõk körébe bevonja magukat a biztosítókat, valamint az ár-összehasonlító, úgynevezett aggregátor-oldalakat is.

A módosított irányelv eddig IMD2 néven szerepelt a jogalkotásban, újabban azonban már Insurance Distribution Directive, IDD-ként utalnak rá. Az általános szakpolitikai megszövegezést, például hogy kire terjed ki az irányelv hatálya, milyen dokumentumokat érint az IDD, a hét elején fogadta el az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európa Tanács.

A jelenlegi szövegezés számos ponton eltér a korábbiaktól. Például az irányelv hatálya kiterjed az ár-összehasonlító oldalakra és a direkt biztosítókra is. Szigorúbb szakmai követelményeket is elõír, kötelezõ továbbképzésük minimumára is elõírásokat tartalmaz. Ezen felül egy a biztosítási szerzõdésre vonatkozó termékdokumentumot is elõír, amely bemutatja, hogy mire vonatkozik a szerzõdés és mi képez kivételt alóla. A most elfogadott szöveg azonban nem tartalmazza a jutalékok kötelezõ közzétételét.

A mostani szöveg egyenlõ feltételeket teremt az ügyfél szempontjából, hiszen függetlenül attól, hogy közvetítõtõl, biztosítótól, vagy az ár-összehasonlító oldalon keresztül köti-e meg a biztosítást, ugyanazok a közzétételi szabályok érvényesek.

Az új irányelv végsõ szöveget várhatóan év végén kerül nyilvánosság elé, onnantól számított két éven belül kell majd végrehajtani az abban foglalt szabályokat.