Katasztrófa károk: áltag alatti volt az év elsõ fele
2015.07.06
A kemény téli vagyok, és az USA intenzív vihar-eseményei ellenére az év elsõ hat hónapjában átlag alatti károkat szenvedett el a biztosítási ágazat, a katasztrófa események száma szintén a tízéves átlag alatti volt – derül ki az Aon Benfield viszontbiztosító jelentésébõl.

Az idõjárási és természeti katasztrófákból származó alacsony károk miatt a viszontbiztosítási szektort felhalmozódó tõkefelesleg jellemzi, amely trend várhatóan folytatódni fog.

A legfrissebb jelentésben az Aon Benfield az idõjárással összefüggõ katasztrófák globális viszontbiztosítási piacra gyakorolt hatását vizsgálja.

Az eseménydús elsõ félév ellenére, a katasztrófák száma nem vezetett jelentõs biztosítói károkhoz, sõt, az elmúlt 10 év átlagánál immár harmadik éve alacsonyabbak a károk. A jelentés szerint a biztosítási és a viszontbiztosítási ágazatot érintõ károk nagysága 14 milliárd dollár volt 2015 elsõ hat hónapjában, amely elmarad a 33 milliárd dolláros tízéves átlagtól.


A károk többsége az USA-ban keletkezett, ahol a hosszan tartó, súlyos téli idõjárás erõs havazást és kemény fagyokat hozott közel 20 államban, amihez a május végi konvektív vihar-tevékenység is hozzájárult. Így az összes biztosítói kár 64%-a, mintegy 9 milliárd dollár az USA-t érintette. Sõt, a legnagyobb károkat okozó eseménynek is az USA téli viharai számítottak, melyek egyedül 1,8 milliárd dollár biztosítói kárt eredményeztek. A másik, szintén egymilliárdnál nagyobb kárt okozó esemény szintén az USA-ban történt: májusban Texasban és Oklahomában történtek rekord esõzések.

Mindezek ellenére az amerikai biztosított veszteségek nagysága 55%-kal alacsonyabb volt, mint 2014 elsõ felében, és 61%-kal kevesebb, mint 2013 elsõ felében. Az alacsony biztosítói károkkal szemben ugyanakkor a gazdasági veszteségek nagysága jóval nagyobb volt, ami azt jelenti, hogy a katasztrófák nagy része az alulbiztosított, fejlõdõ országokban történt.

Az USA-n kívül a biztosítási ipar számára legköltségesebb események közé a nyugat- és észak-európai szélviharok tartoztak. Ezek közé tartozott az Elon, a Felix és a Niklas viharok, melyek együttesen közel 1,4 milliárd dollár kárt okoztak.

Az Aon Benfield szerint ha ez a trend folytatódik az év hátralevõ részében is, akkor egyetlen régióban sem haladja majd meg a károk nagysága a 10 éves átlagot. Azonban azt is megjegyzi, hogy még csak most kezdõdik majd el a 2015-ös atlanti-óceáni hurrikán és trópusi vihar szezon.

A folytatódó átlag alatti katasztrófa veszteségek miatt a viszontbiztosítók teljesítménye javul, ami a biztosítói értékpapírokra (ILS) is hatással lehet. Ugyanakkor a tõkebõség az árakra is nyomást gyakorol – jegyzi meg az Aon Benfield.