A villamosenergia-hálózatot is veszélyeztetik az éghajlati katasztrófák
2022.01.21

Egy új jelentés szerint az amerikai közüzemi ágazatot évente akár 4,1 milliárd dolláros veszteség is érheti, ahogy az éghajlati veszélyek az iparág infrastruktúráját fenyegetik.

A BloombergNEF adatai szerint globálisan nagyjából minden ötödik villamosenergia-vezeték erősen ki van téve az olyan éghajlati veszélyeknek, mint például a tengerszint emelkedése, a hurrikánok, az erdőtüzek és a viharok. Csak az Egyesült Államokban több, mint 700 000 kilométernyi villamosenergia-hálózatot veszélyeztet a szélsőséges időjárás – ezzel a távolsággal majdnem eljuthatunk a Holdig és vissza.

A hitelminősítők az elmúlt három évben legalább kilenc energetikai vállalatot minősítettek le fizikai éghajlati kockázatok miatt. Az egyik cég, a A Pacific Gas&Electric áramszolgáltató vállalat például csődbe kényszerült a fokozódó erdőtűzkockázatok miatt. Kaliforniai nyomozók azt állították, hogy a vállalat tulajdonában lévő villanyvezeték okozta az állam történetének második legnagyobb erdőtüzét.

A BNEF szerint az elmúlt két évtizedben az éghajlati veszélyek több mint 2 ezer milliárd dollárnyi globális gazdasági veszteséget okoztak, és az energiaágazat viseli a legnagyobb terhet. A legnagyobb viharok az elmúlt öt évben több mint 20 milliárd dolláros kárt okoztak az amerikai hálózatban, ám az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás kilométerenként akár több millió dollárba is kerülhet.

Az Ida hurrikán, amely augusztusban az Egyesült Államok keleti részének nagy részét sújtotta özönvízszerű esőzésekkel és áradásokkal, legalább 95 ember halálát okozta, és 65 milliárd dollárjába került a gazdaságnak. Louisiana államban 207 távvezetéket döntött le, összesen 2 milliárd dolláros kárt okozva.

„A hurrikánok az elmúlt évtizedben több milliárd dollárnyi kárt okoztak az amerikai elektromos hálózatban” - mondta Kathy Gao, a BNEF technológiai elemzője, a jelentés szerzője. „A decentralizáltabb hálózat kiépítése, például a mikrohálózatok növelhetik az ellenállóképességet.”