A német biztosítóknak még mindig nem tetszenek a szabályok
2015.07.09
Az európai biztosítási felügyelet legújabb javaslata jóval kisebb akadályokat állítana a biztosítók infrastrukturális beruházásai elé, azonban a német biztosítók szerint még nagyobb könnyítésre lenne szükség az utak, gázvezetékek, vagy akár szélerõmûvek finanszírozásának elõmozdításához.

A biztosítók és a politikusok is meglehetõsen régóta igyekeznek kilobbizni az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóságnál (EIOPA), hogy enyhítsen az infrastrukturális beruházások esetében a korlátozásokon. Érvei között fõként az szerepel, hogy az európai biztosítók által kezelt mintegy 8500 milliárd eurós vagyonból igen komoly, az uniós gazdaságot is fellendítõ beruházásokra kerülhetne sor.

A biztosítók számára a hosszú távú befektetések, mint például az infrastrukturális projektek igen vonzó hozamot jelentenek a mostani alacsony kamatkörnyezetben, ráadásul a kötvénytulajdonosokkal szembeni, gyakran csak évtizedek múlva fennálló kötelezettségeiknek is megfelel a befektetések lejárati struktúrája.

A német biztosítók attól tartanak, hogy a 2016-ban életbe lépõ új, kockázati tõkeszabályok, a Szolvencia II miatt túl drága lesz számukra az ilyen eszközökbe történõ befektetés, mivel szerintük az infrastrukturális befektetések esetében akár 60%-os tõketartalék elõírás is elképzelhetõ.

Az EIOPA jelenleg épp felülvizsgálja az infrastrukturális beruházásokkal szembeni tõkekövetelményeket és változtatásokat is kilátásba helyezett. A német biztosítók szövetsége (GDV), amely Európa számos nagy biztosítóját, így az Allianz, a Talanx és a Munich Re vállalatokat is képviseli, különösen üdvözölte ezt a lépést, azonban szerinte a javasolt szabályok még mindig túl szigorúak.

A javasolt, 30-39 százalék közötti részvénypiaci kockázati díj a GDV szerint még mindig túl magas, a 20-25% körüli mértéket tartanák elfogadhatónak – közölte a szervezet szabályozási szakértõje a Reutersnek, hozzátéve, hogy az infrastrukturális beruházásokat nem is kellene további követelményekkel terhelni, így az egyszeri beruházásoknál nem kellene stressz teszteket elõírni.

Az EIOPA jelenleg az iparág reakciót várja az általa javasolt szabálymódosításokkal kapcsolatban, mielõtt szeptemberben benyújtja azokat az Európai Bizottságnak, hogy véglegesítésre kerüljenek.