Megugrott az érdeklõdés a jelzálogkölcsönök iránt
2015.07.10
A jelzáloghitelek forintosítása nyomán a május eleje óta tartó idõszakban megduplázódott az ügyfelek érdeklõdése a hitelkiváltó termékek iránt – derül ki a Netrisk.hu adataiból. A pénzügyi termékek iránt érdeklõdõk 89 százaléka az idei elsõ félévben is valamilyen kölcsöntermékre volt kíváncsi, a korábban az egyik húzóterméknek számító folyószámlatermékek most mindössze az érdeklõdõk 4 százalékát érdekelte.

A forintosított jelzáloghitelekrõl szóló értesítések kézbesítését követõ idõszakban jelentõsen megnõtt az ügyfelek érdeklõdése az alternatív, hitelkiváltó kölcsöntermékek iránt. A Netrisk.hu, az elmúlt két hónapban kétszer annyi érdeklõdést továbbított az érintett bankok felé a mint az ezt megelõzõ hónapok során.

„A Netrisk.hu banki piacterét hetente 30-40 ezer látogató keresi fel, az adatkérésekbõl származó statisztikák alapján tehát jól nyomon követhetõ az aktuális lakossági preferenciák változása a különféle banki termékek iránt – magyarázza Boda Kálmán, a Netrisk.hu projektvezetõje. – Míg tavaly az elsõ félévben mindössze 6 százaléknyi volt a jelzáloghitelek iránt érdeklõdõk aránya, idén júniusig ez az érték 13 százalékra nõtt. Ugyanakkor 2013-ban, a tranzakciós díjak változásának köszönhetõen még az érdeklõdések 35 százaléka a folyószámlatermékekre irányult, 2014 elsõ felében már csak 6 százalék volt ez az arány, amely az idei elsõ félévben tovább zsugorodott 4 százalékra.”

A forintosított hitelek kiváltásának lehetõségeit keresõk értelemszerûen elsõsorban az alacsony kamat alapján kerestek alternatív terméket a Netrisk.hu-n. Ugyanakkor az egyéb kölcsönfajták esetében más preferenciákkal találkozhatunk. A legfõbb keresési szempont ebben a kategóriában a gyorskölcsön (16%) volt, ezt követte a fix részlet igénye (12%), de jelentõs érdeklõdés mutatkozott az autóvásárláshoz kapcsolódó hitelek (10%) és az adósságrendezõ termékek (9%) iránt is.

A Netrisk.hu éppen két éve, 2013 júliusában, 11 pénzintézeti partner bevonásával kezdte meg banki piactér szolgáltatását. Jelenleg 15 pénzintézet hiteltermékeinek, folyószámláinak, hitelkártyáinak, illetve megtakarítási termékeinek álátható összehasonlítását teszi lehetõvé több mint egymillió ügyfelének, illetve a külsõ érdeklõdõknek.