Itt volt a legdurvább a vihar Budapesten
2015.07.16
A múlt heti vihar hatalmas károkat okozott Budapesten: az összes bejelentés közel negyede a XXII. kerületbõl érkezett. Pesterzsébetbõl és a XVI. kerületbõl is több százan jelentettek kárt.

Múlt hét szerdán Magyarországra érkezõ vihar miatt több mint 597 millió forintnyi kárt jelentettek az Aegon Magyarország budapesti ügyfelei. Több mint 4 000 bejelentés érkezett, többségük, szám szerint 882 Budafok-Téténybõl, a XXII. kerületbõl. A kárérték itt meghaladta a 170 millió forintot, vagyis az összes fõvárosi kárigény több mint negyede ebbõl a kerületbõl érkezett. A vihar jelentõs károkat okozott a XX. és a XVI. kerületekben is. A két kerületbõl összesen 886 bejelentés érkezett és a kárérték elérte a 120 millió forintot.

A vihar a fõváros déli, dél-keleti részeire csapott le a legkeményebben és okozta a legnagyobb károkat, míg az északi kerületeket megkímélte. A legkevesebb bejelentést, mindössze hatot, a IV. kerületben tették. A fõváros mellett Érd, illetve Székesfehérvár volt a leginkább érintett település.

„Budapestre és Pest megyére az ország keleti megyéibõl irányítottunk át kárszakértõket a kárfelmérés meggyorsítására” – nyilatkozta Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese. – „Az intézkedéseknek köszönhetõen a károk 60%-ra már rendezésre is került.”

A nyári idõszakban a viharok, zivatarok gyorsan, akár naponta többször is kialakulhatnak. A heves esõ, jégesõ, vagy nagy erejû szél okozta károk arányát azonban mérsékelhetjük, ha néhány egyszerû tanácsot megfogadunk:

  • Mielõtt elmegyünk otthonról, érdemes ellenõrizni az ablakokat, hogy be vannak-e zárva.
  • Ha hosszabb idõre, több napra elhagyjuk otthonunkat, az elektromos készülékeket érdemes áramtalanítani, hogy megelõzzük a villámcsapás okozta károkat, vagy megelõzzünk egy elektromos zárlatból kialakuló tüzet.
  • A kerti bútorokat vigyük fedett vagy védett helyre, ha nem tartózkodunk otthon.
  • A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenõrizzük rendszeresen az épület tetõszerkezetét!
  • Nyáron mindig fokozottan figyeljünk az idõjárás-elõrejelzésre, ha felkészülünk, megvédhetjük nemcsak értékeinket, de saját és családunk biztonságát is!