Mobil applikációval a kánikula ellen
2015.07.16
Nyakunkon a kánikula és a meteorológiai elõrejelzések szerint a következõ idõszakban is nagy melegre kell számítanunk. A tartós hõség és az erõs UV-sugárzás nagy veszélyt jelent az emberi szervezetre, de a megfelelõ óvintézkedésekkel kivédhetjük az egészségügyi problémákat. A felkészüléshez elengedhetetlen az idõjárásról való minél pontosabb tájékozódás. A Generali Ügyfélpont mobil alkalmazásának segítségével mindenki idõben és alaposan felkészülhet az extrém idõjárási helyzetre.

A nagy melegre való megfelelõ felkészülésben különösen fontos, hogy idõben értesüljünk a várható idõjárásról. A pontos tájékozódáshoz a médiában elérhetõ idõjárás-jelentések mellett szerencsére ma már modernebb, személyre szabott eszközök is rendelkezésünkre állnak. Az Androidra, Windows Phone-ra és iOS-re egyaránt elérhetõ Generali Ügyfélpont alkalmazás például a felhasználó által beállított irányítószám szerint személyre szabottan küld vészjelzést az extrém melegrõl és a veszélyes szintû UV sugárzásról. Az applikáció az ÁNTSZ által kiadott, hivatalos hõségriadó esetén küld riasztást, azaz akkor, ha a napi középhõmérséklet tartósan 27 fok felett alakul. A felhasználók nem csak riasztást kapnak okostelefonjukra, hanem az extrém idõjárási helyzetre való felkészüléshez és a hõség átvészeléséhez hasznos szakértõi tanácsokat is.

Nyaralás esetén is nagy segítséget jelenthet az app, ugyanis egyszerre négy település állítható be rajta, utazáskor pedig a lokáció alapú riasztás aktiválásával az aktuális tartózkodási helyére szóló információkat kapja meg a felhasználó. A figyelmeztetés kiküldéséhez az idõjárási adatokat az Idõkép idõjárási hírportál szolgáltatja.

A Generali szakértõi szerint hõség és extrém UV-sugárzás idején az alábbi óvintézkedéseket érdemes mindenkinek megtennie.

  • Kánikulában törekedjünk rá, hogy a legmelegebb, déli órákat hûtött, zárt helyen tölthessük. A sportolást, nehéz fizikai munkát, utazást lehetõleg idõzítsük a kora reggeli vagy késõ esti órákra
  • Otthonunk megfelelõ hõmérsékleten tartásának érdekében éjszaka alaposan szellõztessük át a lakást, nappal viszont inkább tartsuk zárva az ablakokat. Kánikulában különösen érdemes kikapcsolva tartani a használaton kívüli elektromos berendezéseket is.
  • Légkondicionáló használatakor tartsuk szem elõtt, hogy a belsõ hõmérséklet maximum 8°C-kal legyen alacsonyabb a kintinél, mert ha kimegyünk a szabadba, a hirtelen hõmérséklet-változás megterhelõ lehet.
  • Ha autóval utazunk, indulás elõtt szellõztessük át a belsõ teret, és hosszabb út esetén tartsunk több szünetet. Semmiképp ne hagyjunk gyermeket vagy állatot szellõzés nélküli, lezárt parkoló autóban.
  • Nagy melegben különösen figyeljünk a folyadékbevitelre. Felnõttek számára az ideális mennyiség ilyenkor napi 3 liter, gyerekeknek 2 liter, napon dolgozóknak vagy sportolóknak azonban ettõl jóval nagyobb mennyiségre van szükségük. Elsõsorban vízzel vagy teával érdemes oltanunk a szomjunkat, kerüljük viszont a kávét, cukros, alkoholos vagy szénsavas italokat.
  • A csecsemõk, kisgyermekek, idõsek illetve a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedõk nehezebben viselik a kánikulát, ezért nekik mindenképp kerülniük kell a napon tartózkodást, és fokozottan kell figyelniük a folyadékbevitelre.
  • A meleg és az UV-sugárzás ellen is védekezhetünk, ha széles karimájú kalapot, sapkát, napszemüveget és bõvebb szabású, jól szellõzõ anyagból készült ruhákat viselünk. A fehér helyett színes, tarka ruhákat érdemes ilyenkor felvennünk, ezek ugyanis jobban elnyelik a káros sugarakat.
  • Ha az óvintézkedések ellenére is napszúrást kaptunk, vonuljunk sötét, hûvös helyre, és borogatással próbáljuk enyhíteni a panaszokat. A tünetek fokozódása esetén azonban mindenképp orvoshoz kell fordulni.