Mától él a harmadfokú hõségriasztás
2015.07.17
Az országos tisztifõorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását 2015. július 17. (péntek) 0:00 órától július 20. (hétfõ) 16:00 óráig harmadfokú hõségriasztást, hõségriadót ad ki – tudatta az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatala.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint a következõ napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. Az elõrejelzés szerint a hétvégén 28-30 Celsius fok körüli napi középhõmérséklet valószínû, de a nagyobb városokban ennél melegebb is lehet. A nagyon meleg nappalok mellett éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvõ területeken sem csökken a hõmérséklet 20 Celsius fok alá. A jövõ hét elején érkezõ front hatására átmenetileg 2-3 fokot visszaesik a középhõmérséklet. Az idõjárás elõrejelzés alapján valószínû a hõségriadó meghosszabbítása, melyrõl az országos tisztifõorvos 2015. július 20-án, hétfõn dönt.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság kéri, hogy az elkövetkezõ napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítõk és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bõr védelmérõl sem, 11 és 15 óra között lehetõség szerint húzódjon mindenki árnyékba. A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók bõ, szellõzõ ruházattal és naptejjel védjék bõrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tûzõ napon parkoló autóban.

Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhetõ a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Az átlagosnál melegebb idõjárás megterhelõ az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idõsek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedõk. Az autóval közlekedõket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezõtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik jelenleg a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hûtsék le magukat mielõtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.