Mától Budapesten is elérhetõ az Uber
2014.11.12
Szerdától Magyarországon is lehet használni az Uber okostelefonos applikációját, melynek segítségével a közelben lévõ regisztrált sofõrök egyikével utazhatunk, jellemzõen a taxis tarifánál olcsóbban. Közvetlen, készpénzes fizetés nincs az út végén, a díjat a bankkártyánkról vonják le, melynek 20%-a az Uber-é.

Az Uber idáig 45 ország 220 városában volt jelen, és most megérkezett Budapestre is. Patrick Studener, az Uber kelet- és közép-európai terjedéséért felelõs vezetõje gyors növekedésben bízik, hiszen amióta lehetett tudni, hogy ide készül a cég, számos megkeresést kaptak leendõ sofõröktõl.

A cég szerint az Uber terjedésével jelentõsen csökkenthetõ lenne a Budapesten naponta közlekedõ autók száma, hiszen egy-egy személyautóval jellemzõen csak alig több mint egy órát utaznak egy nap.

A cég közleménye szerint az összes, alkalmazásukban felbukkanó sofõrnek rendelkeznie kell érvényes jogosítvánnyal, saját tulajdonban lévõ autóval, és át kell esnie egy elõvizsgálaton is. Emellett balesetmentes vezetõi hátteret és erkölcsi bizonyítványt is elvárnak, az utasok pedig biztosítottak a kocsikban.

Számos nyugati országban komoly tiltakozások fogadták az Uber megjelenését, fõleg a taxitársaságok részérõl. Az Országos Taxis Szövetség vezetõje, Metál Zoltán a 444.hu-nak elmondta, hogy heteken belül módosulhat a 2012-ben elfogadott vonatkozó törvény személyszállításról és fuvarozásról szóló része, ami végleg illegálissá tenné az Ubert.

A szövetség elnöke szerint amúgy az Ubert felhasználók tevékenysége most is illegálisnak minõsül, hiszen aki utaztat, arra vonatkoznak a hatályos fuvarozási törvények, és azok szerint mindez engedélyköteles. Az új jogszabály-módosítás kimondaná, hogy Magyarországon közúton díj ellenében végzett személyszállítás, fuvarvállalás és fuvarszervezés is csak engedély birtokában végezhetõ.