Új csillag születik a befektetési alapok piacán
2015.07.17
Visszafogottan jó hangulat uralkodott a befektetési alapok piacán júniusban. Gyakorlatilag csak a friss tõke tudta növelni az alapok vagyonát, hiszen mind a fejlett, mind a fejlõdõ világ tõzsdéi csökkentek és ebbe a trendbe simult bele a magyar tõzsde is. A devizapiacon tulajdonképpen csak az euróhoz képest gyengült a forint, a dollárral szembe stagnált. Ami a tõkáramlás irányát illeti, igen egyszerû volt a képlet: a pénzpiaci és a kötvényalapokból ki, a többi alapba befelé áramlott a tõke - olvasható a BAMOSZ közleményében.

Talán új csillag születésének lehetünk tanúi, hiszen ezúttal egy olyan alapkategóriába áramlott a legtöbb pénz, amelyet eddig nem is igazán követtünk nyomon. A származtatott alapokról van szó, ahová 12,5 milliárd érkezett az elmúlt hónapban. Ezek után nem meglepõ, hogy a legnagyobb vagyonnövekedést is ez a kategória érte el 43%-kal. Persze azt hozzá kell tennünk, hogy kisebb vagyonról könnyebb feljebb ugrani. Június végén a származtatott alapok összvagyona mindössze 41,5 milliárd forint volt. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 14 milliárd forinttal, azaz 0,25 százalékkal növekedett júniusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.661 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,9 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,2 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,3%-kal csökkent, és továbbra is igaz, hogy a csökkenés nagysága egyre kisebb. A vagyonváltozás a 8,1 milliárdos tõkekiáramlással magyarázható, a hozamok némileg mérsékelni tudták a tõkekiáramlás okozta vagyonvesztést.

A kötvényalapokból 5 milliárdnyi tõke távozott, ami a hazai rövid futamidejû kötvényalapoknak köszönhetõ, hiszen onnan 14,5 milliárdnyi tõke áramlott ki. A többi alkategória esetében igen vegyes a kép, ami a tõkemozgásokat illeti. A hozamok nem tudtak hozzájárulni a vagyonnövekedéshez, így végül a vagyon 0,5%-kal csökkent.

A vegyes alapokba jelentõs mértékû, 10,5 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a második legmagasabb érték. A hozamok azonban nem járultak hozzá a vagyongyarapodáshoz, így a vagyon mindösszesen fél százalékkal növekedett.

A magyar tõzsdeindex ezúttal belesimult a nemzetközi trendbe. A részvényalapokba közel 3,4 milliárdnyi tõke áramlott be, amin a hozamok nem javítottak, így összességében a részvényalapok vagyona 1,3%-kal lett kevesebb mint az elmúlt hónapban.

A tõkevédett alapokba ezúttal 2,5 milliárdnyi tõke érkezett. A hozamok ezen nem tudtak egyáltalán javítani, így összességében mínusz 0,1 százalékos csökkenést láthattunk a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokba friss tõke érkezett. Ennek nagysága, 5,3 milliárd, amely a harmadik legnagyobb a kategóriák között. A hozamok ezen nem javítottak, így a vagyongyarapodás csak 0,3%-os lett.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tõkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 3,3 milliárd. A hozamok ehhez még hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása plusz 1,3%-os lett.

Az árupiaci alapokba friss tõke érkezett (mindössze 160 millió forint), de a negatív hozamok hatására a kategória vagyona 0,6%-kal csökkent.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban a friss tõkebeáramlásnak (1,5 milliárd forint) köszönhetõen a vagyonváltozás plusz 0,6% lett.