Milyen hatással lehet az éghajlatváltozás a digitális kárigénylési folyamatra?
2022.02.09

Mivel az éghajlatváltozás az elmúlt években a kárigények folyamatos növekedését okozta, a biztosítóknak alkalmazkodniuk kell a vagyonbiztosítási trendek változásához az elkövetkező években. Ez azt jelenti, hogy javítani kell az ügyfelek digitális hozzáférését a kárrendezési folyamat megkönnyítése érdekében, újra kell értékelni a tartalékolási módszereket és javítani vagy automatizálni kell a belső folyamatokat.

2020-ban a természeti katasztrófák - a COVID-19 kivételével - összesen 76 milliárd dollárnyi biztosított kárt okoztak, szemben az ember okozta 7 milliárd dollárnyi biztosított kárral. Ez az 1970 óta eltelt ötödik legdrágább év, és magában foglalja a viharok, a sarki örvények és az erdőtüzek okozta károkat is. Ezek a számok példátlanul magas kifizetésekkel járnak a biztosítók számára, akik a 2010-es években évente átlagosan 31 milliárd dollárt fizettek ki, szemben az előző évtized 19 milliárd dollárjával. Mivel ezek a tendenciák az elkövetkező években várhatóan tovább romlanak, a biztosítóknak ideje újraértékelniük a 21. századi kockázatfelfogásukat.

A cégeknek fel kell készülniük a megnövekedett ügyfélkör igényeinek kielégítésére, beleértve a kárigénylési folyamat megkönnyítését és a digitális hozzáférés kiterjesztését. Az automatizált belső folyamatok felgyorsítják a kiszolgálási időt, ezáltal emberi erőforrás szabadul fel, így ott válnak bevethetővé, ahol a legjobban ki tudják szolgálni az ügyfelek igényeit, úgy, ahogy egyetlen alkalmazás vagy bot sem tudná.

A kárigények volumenének és költségeinek emelkedő tendenciája miatt a biztosítóknak át kell gondolniuk a tartalékolási módszereiket. A fejlett analitikáknak köszönhetően megbízhatóbbá és pontosabbá tehető a kockázat-előrejelzés. Ahogy a kockázatértékelés fejlődik, az adatok és az analitika kulcsszerepet fognak játszani abban, hogy a vállalatok képesek legyenek reagálni az előttük álló változásokra.

Mivel a díjak az éghajlatváltozás hatásainak köszönhetően emelkednek, a biztosítóknak gondoskodniuk kell arról, hogy termékeik értékajánlata összhangban legyen ügyfeleik igényeivel és gazdasági szempontjaival, hogy versenyképesek maradhassanak. Az Insurance Information Institute szerint az amerikai lakásbiztosítási díjak 2017 és 2020 között átlagosan 11,4%-kal emelkedtek, ami messze meghaladja az infláció 7,9%-os növekedését ugyanebben az időszakban.

Ezért is fontos, hogy a fejlesztések közvetlenül azokra a területekre összpontosuljanak, amelyek az ügyfelek valódi igényeit szolgálják.