Az elhízottak többsége normálisnak tartja testsúlyás
2015.08.11
A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet által végzett kutatás szerint az elhízott vagy túlsúlyos felnõtt lakosság mindössze 45 százaléka van tisztában azzal, hogy testsúlya nem megfelelõ, 54 százalékuk normális testtömegûnek, 1 százalék pedig soványnak tartja magát. A felnõttek 41 százaléka nem végez elegendõ fizikai aktivitást, pedig 81 százalékuknak lenne rá lehetõsége.

Szinte az összes dohányos tisztában van a cigaretta káros hatásaival, de csak egytizedük vallja magát elég motiváltnak ahhoz, hogy felhagyjon a dohányzással, miközben mi magyarok világelsõk vagyunk a tüdõrák okozta megbetegedésben és halálozásban. Az alkoholfogyasztás szempontjából a nagyivók közé sorolható felnõttek közel kétharmada rendelkezik ismeretekkel az alkohol káros hatásairól, mégis csak 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy megvan a kellõ motivációja ahhoz, hogy változtasson ezen a káros szenvedélyén.

Mindezek ellenére a felnõttek több mint 90 százalékának a legfontosabb életcélja, hogy elkerülje a betegségeket. Az ötödik, hetedik és kilencedik osztályos diákok körében készített felmérésbõl kiderült, hogy nagyjából minden második tizenéves naponta fogyaszt koffein tartalmú italt (teát, kávét, kólát vagy energiaitalt) és körülbelül egyharmaduk naponta fogyaszt egészségtelen élelmiszert. A vizsgált korosztály táplálkozási szokásai erõsen összefüggnek a családi mintával, szülõi modellel és a közösen eltöltött idõvel. Az egészséges táplálkozásra odafigyelõ családtag jelenléte a legfontosabb védõfaktor a gyermekek számára.

A cigarettát kipróbálok aránya az életkor elõrehaladtával nõ, a kilencedikeseknek már több mint fele túl van az elsõ szálon, harmaduk vallotta azt, hogy az elmúlt 30 napban valamilyen rendszerességgel dohányzott. A kilencedikesek dohányzási szokásait vizsgálva láthatjuk, hogy közel 80 százalékuknak van füstölgõ családtagja, a nemdohányzóknál ez az arány sokkal kedvezõbb, 55%.

Az 5. osztályosok 22%-a, a 7. osztályosok 44%-a, a 9. osztályosok 79%-a ivott már valaha egy-két kortynál több alkoholt. A kilencedikesek közel harmada legalább egyszer volt részeg az elmúlt 30 napban, ennek a csoportnak csaknem a fele (41%) vélekedik úgy, hogy az alkohol segít ellazulni, felszabadulttá tesz. Az alkoholfogyasztás esetében a barátok erõs hatása figyelhetõ meg: az elmúlt 30 napban alkoholt fogyasztó 9. osztályosok 92%-ának van olyan barátja, aki szintén ivott az említett idõszakban. A családdal töltött idõ védõfaktort jelent az alkoholfogyasztással szemben.

A leginkább veszélyeztetett csoportba a dohányzást és részegséget már kipróbáló tanulók tartoznak. Kiugróan magasabb az elmúlt hónapban dohányzó és „részegeskedõ" diákok aránya azok körében, akiknek a szülei tudnak az alkoholfogyasztásról, de nem érdekli õket. Hozzájuk képest fele akkora a veszélyeztetett csoportba tartozók aránya azok körében, akiknek a szülei tudnak az alkoholfogyasztásról és korlátozzák azt.

A gyerekek élettel való elégedettségérõl elmondható, hogy minél több minõségi idõt töltenek a szüleikkel, annál elégedettebbek az életükkel. A 7. és 9. osztályosok a három legfontosabb életcélnak a karriert, a szerelmet és az önmegvalósítást tartják. Az egészséggel kapcsolatos információszerzés esetében mindhárom korosztály legnagyobb arányban a családot tartja hiteles és elsõdleges információforrásnak. A leggyakrabban mozgással, testedzéssel kapcsolatos témakörben keresnek információt.

A közel 5500 felnõtt és 7500 ötödik, hetedik és kilencedik osztályos gyerek részvételével készült felmérés adatainakk részletes elemzése õsszel készül el. A kutatás az Európai Unió finanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.