Az emberek többsége saját lakásért öngondoskodik
2016.12.20
Töretlenül népszerûek az ingatlannal kapcsolatos hosszú távú megtakarítási célok, legyen szó felújításról, korszerûsítésrõl vagy vásárlásról, derül ki az OTP Öngondoskodási Index adataiból. Közel minden harmadik ember spórol erre a célra, és az idei ingatlanpiaci fellendülésnek köszönhetõen ez a szám várhatóan még tovább emelkedik. A finanszírozás tekintetében vannak akadályozó tényezõk, az összetett megoldások azonban nyerõnek bizonyulhatnak.

A jubileumi, tízedik OTP Öngondoskodási Index kutatás komplex módon, a pénzügyi vonatkozásoknál tágabb összefüggésekben vizsgálja az öngondoskodást, illetve az ezzel kapcsolatos attitûdöt is elemezi. Az idei adatok szerint a váratlan helyzetre való takarékoskodás, a képzés és az ingatlan a három legnépszerûbb megtakarítási cél. Ezekhez egyre inkább felzárkózik az idõskorra képzett anyagi tartalék.

A kutatásban megkérdezettek 17%-a szerint havonta 10 ezernél kevesebbet, 19%-a szerint 10 és 50 ezer forint közötti, 13%-a szerint pedig 50 ezer forintnál nagyobb összeget érdemes megtakarítani. Többségük célként a lakás vagy a családi ház felújítását jelölte meg, de minden nyolcadik válaszadó ingatlanvásárlásra tesz félre.

Az ingatlantulajdonlás a magyarok körében alapvetõ cél, sokan ezt tekintik a hosszú távú öngondoskodás egyik hatékony formájának. Az ingatlan birtoklás aránya nemzetközi összehasonlításban is magas, 90%-ot meghaladó, sõt, a nyugdíjasok körében Szlovákia mögött dobogós helyen állunk a kb. 95%-os aránnyal.

Állami támogatással megspórolható milliók
Ami az ingatlancélok finanszírozását illeti: nagy kihívást jelent, hogy az emberek kis része készít csak hosszú távú pénzügyi tervet. Öt-tíz évre elõre csak minden tizedik válaszadó, ennél hosszabb idõre pedig csak alig huszaduk tervez. „Mivel egy lakásvásárlás általában jelentõsen megterheli a családi kasszát, a hitel kiválasztásánál fontos szempont lehet a kiszámíthatóság, illetve a kockázatok csökkentése” – mondta az OTP Bank lakáshitelezési igazgatója. Kormos Zoltán éppen emiatt is javasolja, többek között, a fix törlesztõ részletû hitelek igénylését, ami kiszámíthatóvá teszi a havi kiadásokat. Emellett érdemes igénybe venni az állami otthonteremtési támogatást, lakástakarékot, lakáshitel cafetériát, illetve kamattámogatott hitelt. Ezek együttesen, akár több millióval csökkenthetik az összköltséget, miközben a törlesztési idõ is évekkel rövidíthetõ.
Arról egyébként, hogy az emberek fantáziát látnak ezekben a megoldásokban, az is tanúskodik, hogy például a lakástakarékpénztár az életbiztosítások után már a második legnépszerûbb megtakarítási formává vált Magyarországon. A kutatás eredményeibõl az is látszik, hogy az emberek közel ötöde már rendelkezik lakástakarék szerzõdéssel, vagy a közeljövõben szeretne ilyen formában félretenni.