Óriási károkat okoz a kánikula!
2015.08.12
Negyvenmilliárd forint feletti a kánikula okozta kár csak a kukorica esetében, miután a sorozatos hõhullámok a termés egy részét tönkretették. A napraforgónál kevésbé drámai a helyzet, de várhatóan gyengébb minõségû lesz a hõség miatt – írja a vg.hu.

Nehéz megjósolni, hogy pontosan milyen hatással lesz a szántóföldi növényekre a mostani, ismét pusztító hõhullám, de az biztos, hogy óriási károkra kell felkészülni – mondta el a Világgazdaságnak Vancsura József. A Gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerinta kukorica és a napraforgó is megszenvedi a sorozatos, forró idõszakokat.

A kukorica esetében Vancsura József szerint igazán komoly bajokra kell felkészülni, a hõség miatt végül be nem érõ termés országosan elérheti az 1-2 millió tonnát is. „A mostani becslések szerint az ország kukoricatermése egészen biztosan 7 millió tonna alatt lesz az idén” – tette hozzá. Ilyenformán a kiesõ termésmennyiség értéke csak a kukorica esetében valahol 40-80 milliárd forint körül alakul.

Szakértõk szerint egyetlen, hõségben eltelt nap akár 200 ezer tonnával is visszavetheti a várható terméseredményt a kukorica esetében. A korábbi hõhullámok egyike, a július eleji ráadásul éppen a növény virágzásakor érkezett, így a „kiégett” pollenek miatt eleve jelentõsen csökkent a várható termésmennyiség. Az azóta eltelt idõszak kánikulai napjai pedig tovább rontották az esélyeket, hiszen az egyre szárazabb talajból nem tud elegendõ nedvességet felszívni a növény, a hõsokk és a kiszáradás miatt pedig összecsavarodik, „furulyázik” a levele országszerte. Szakértõk szerint ebben a fázisban már valóban nagy a baj.

A GOSZ elnöke szerint a kánikula alaposan károsította a napraforgót is, igaz, kisebb mértékben, mint a kukoricát. A hõség a napraforgónál az érés kezdetén érkezett, és várhatóan felgyorsítja annak folyamatát. Félõ ugyanakkor, hogy a folyamat végén minõségében gyengébb lesz a termés, amelyet csak alacsonyabb áron lehet értékesíteni.

A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedõk Szövetségének fõtitkára szerint a kevesebb kukorica azt jelenti, hogy minden bizonnyal kisebb lesz az export is. Ez már a tavalyi rekordtermés mellett sem volt kiugró: a májusi exportadatok szerint várhatóan a tavalyról átmenõ kukoricakészlet eléri az egymillió tonnát. A készletek egyébként világszerte nagyok, ezért sem várható, hogy érdemi árnövekedés következzen be – tette hozzá Pótsa Zsófia.