Fokozódik Európában az éghajlati veszélyek gyakorisága és súlyossága
2022.02.11

Mivel a szélsőséges időjárási jelenségek és egyéb éghajlati veszélyek gyakorisága és súlyossága Európa-szerte növekszik, megbízható információkra van szükség az éghajlatváltozás okozta kockázatok értékeléséhez és az alkalmazkodás megtervezéséhez. A biztosítókat is érinti a kérdés.

Az EEA új, „Europe’s changing climate hazards” (Európa változó éghajlati veszélyei) című interaktív jelentése áttekintést nyújt az Európát érintő legfőbb éghajlati veszélyekben a múltban bekövetkezett és a jövőben várható változásokról, valamint arról, hogy ezek milyen hatással vannak az európai régiókra.

A Copernicus program éghajlatváltozással kapcsolatos szolgáltatása (C3S) és az EEA egyéb partnereinek támogatásával kidolgozott jelentés hozzáférést biztosít a regionális éghajlati veszélyekre vonatkozó általános és részletes információkhoz, valamint betekintést nyújt abba, hogy ezek a veszélyek hogyan befolyásolhatják az ökoszisztémákat és a gazdasági ágazatokat.

A jelentés megismétli az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) megállapítását, miszerint az éghajlatváltozás kétségtelenül felelős a szélsőséges időjárási jelenségek fokozódásáért, de részletesebb információkkal szolgál Európát illetően.

Az előrejezések szerint az átlaghőmérséklet Európa-szerte tovább fog emelkedni, és a szélsőségesen meleg időszakok gyakorisága várhatóan még gyorsabban fog nőni. A jelentés kiemeli, hogy az európaiaknak több napig tartó hőhullámokra és szélsőséges csapadékos időszakokra kell felkészülniük.

  • Dél-Európában melegebb nyarakra, gyakoribb aszályokra és fokozott tűzveszélyre kell számítani.
  • Észak-Európában valószínűleg nőni fog az éves csapadékmennyiség és a heves esőzések száma.
  • Közép-Európában valószínűleg kevesebb lesz a nyári esőzés, ugyanakkor gyakoribbak és erőteljesebbek lesznek a szélsőséges időjárási jelenségek, mint például az intenzív csapadékképződés, a folyók áradása, az aszályok és a tűzveszély.
  • A tengerfelszín hőmérséklete, a tengeri hőhullámok gyakorisága és a víz savassága az előrejelzések szerint valamennyi európai regionális tengerben növekedni fog. A tengerszint emelkedése a Balti-tenger északi részének kivételével valamennyi európai partszakaszon felgyorsul.

A biztosítási és nyugdíjszektort is érinti az éghajlatváltozás

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2021. decemberi Pénzügyi stabilitási jelentése a biztosítási és nyugdíjszektorok számára kulcsfontosságú kockázatok elterjedtségét vizsgálta. Az EIOPA szerint a környezeti kockázatok jelentik a legfőbb kockázatot abból a szempontból, hogy a várakozások szerint a biztosítási és nyugdíjszektorok számára ezek jelentősége nő a leginkább, mert fokozódik a szélsőséges időjárási események intenzitása és gyakorisága. Ezért a felügyeleteknek biztosítaniuk kell megalapozott kockázatkezelési gyakorlatok meglétét a biztosítási kockázatok kezelése érdekében, különösen a viszontbiztosítóknál. Ugyanakkor a biztosítási ágazat új szolgáltatások iránti megnövekedett igényt is tapasztalhat, és döntő szerepet kaphat a biztosítási hiányosságok megszüntetése.