Több ezer autós csal a biztosítással
2015.08.14
Az Egyesült Királyságban több ezer autós próbál meg csalni a biztosítással az alacsonyabb tarifa reményében – derül ki a brit biztosítók szövetségének (ABI) adataiból. Az ABI számai szerint 2014-ben a biztosítók több mint 212 ezer esetben találkoztak hamis gépjármû-biztosítási kérelemmel, amely 18%-os emelkedést jelent 2013-hoz képest.

A legáltalánosabb csalás típus, amellyel az autósok alacsonyabb tarifát próbálnak elérni, a korábbi károk megemlítésének „elfelejtése”, de a helytelen irányítószám megadása is általános, amivel szintén alacsonyabb kockázati kategóriába próbálnak jutni. Számos fiatal próbál saját autójára szülei nevében biztosítást kötni.

Az ABI arra figyelmezteti az autósokat, hogy a biztosítók ugyan tudják, hogy tévedések bármikor elõfordulhatnak, azonban az ilyen kis „felületességekkel” az autósok nagyon sokat kockáztatnak, többek között büntetlen elõéletüket, de komoly anyagi veszteséget is, amennyiben a csalásra egy balesetet követõen kerül sor.

Az ABI azt is feltárta, hogy a valóban ártatlan autósok is törvényszegést kockáztatnak, még akkor is, ha akaratukon kívül sikerül hamis szerzõdést kötniük. Ebbe ráadásul úgy is belefuthatnak, hogy professzionális megjelenésû weboldalakon, vagy online hirdetéseken, úgynevezett „szellem ügynökökön” keresztül kötnek biztosítást.

A brit biztosítás csalási iroda (IFB) nagyszabású, ágazatközi vizsgálatokat folytat, melynek keretében jelenleg 26 esetben folytat vizsgálatot ilyen „szellem ügynöki” csalásokkal kapcsolatban.

Hazánkban milliárdok kerülnek biztosítási csalókhoz

Hazánkban ilyen típusú biztosítási csalásokkal kapcsolatban nincsenek adatok, azonban a biztosítók által évente kifizetett 75-100 milliárd forintos kártérítésekbõl, az óvatosabb becslések szerint is 10, a merészebbek szerint akár 15 százalék is csalókhoz vándorol.

A biztosítótársaságok kijátszása nem csak élet- és balesetbiztosításokkal áll kapcsolatban, jelentõs összegeket fizetnek ki csalóknak közlekedési eseménybe csomagolt álbalesetek kreálása miatt, illetve a nemzetközi fuvarozásban jelentõs mennyiségû érték tûnik el gyanús körülmények között. Az ingatlanbiztosításokkal kapcsolatos káreseteknél például a biztosítottak megpróbálják felnagyítani a kárukat.

Szakemberek szerint Magyarországon és a régióban is a mai napig a gépjármûvekkel elkövetett biztosítási csalások a leggyakoribbak, a legnagyobb károkat pedig a profi szervizháttérrel, gyakran biztosítótársasági, rendõri kapcsolattal rendelkezõ szervezett bûnözõi csoportok okozzák.