Több tízezer autós ellenõrzi díjait
2013.11.04
Tegnap óta elérhetõek a kötelezõ biztosítási díjak az internetes kalkulátorokon. Már az elsõ órákban több tízezer autós ellenõrizte a díjait. Az átlagos díjak akár 3-5 ezer forinttal is emelkedhetnek, és mindössze az autósok egynegyede tud spórolni az idén –írja az Origo.hu.

Az elõzõ évekhez képest az idén is jelentõs érdeklõdés mellett indult a kötelezõ biztosítási szezon. Mivel a biztosítóintézetek többsége emelte a díjait, az már most biztosnak látszik, hogy az autósoknak jövõre többet kell majd fizetniük kötelezõjük után. Az elsõ nap adatai alapján elmondható, hogy a tavalyi 11 ezer forintos kampányos átlagdíj idén 15 ezer forint fölé emelkedhet, ami a várakozásoknál is nagyobb növekedés.

A biztosítóváltással elérhetõ megtakarítás összege is csökkenni látszik a tavalyihoz képest. Míg a 2012-es kampányban a váltók átlagos megtakarítása adó nélkül még 8 ezer forint volt, ez most a 4 ezer forintot sem éri el. A biztosítók közül az Allianz, az Uniqa és a Posta látszik nyerõnek, míg a tavaly nyertes K&H a negyedik helyre szorult vissza. Ügyfélszerzésben reménykedhet ugyanakkor még az Astra, az Aegon és a Groupama is. A kiegészítõ biztosítások (kátyúkár, lopás és autópálya Casco, illetve vadkár) népszerûsége tovább nõtt. Ezeket több mint 40 százalékban választják az autósok.

A váltók száma az elõzetes várakozásoknak megfelelõen alakulhat, vagyis mintegy 500 ezren válthatnak idén biztosítót. Az, hogy a tavasz óta tartó díjemelkedési tendencia tartós lesz-e, nemcsak a biztosítókon, hanem az autósokon is múlik.