Milliárdos biztosítói károk a tiencsini robbanás miatt
2015.08.19
Az észak-kínai Tiencsin városban történt múlt hét szerdai nagy erejû robbanás akár 1,5 milliárd dollárnyi kárt is okozhat a kínai biztosítóknak – állítja a Fitch Ratings.

A veszélyes vegyi anyagokat tároló raktárban történt robbanás az elmúlt évek egyik legköltségesebb eseménye lehet a kínai biztosítási piacon, köszönhetõen a térség meglehetõsen magas biztosítási penetrációjának. A Fitch arra számít, hogy a kárbejelentések száma a következõ hetekben tovább emelkedik, az érintett területeken mûködõ regionális vállalatok, valamint a nem-életbiztosítók pénzügyi teljesítménye pedig romlani fog.

A robbanás miatti károkon a helyi és nemzetközi viszontbiztosítókkal osztoznak a társaságok, ami részben enyhítheti a kínai biztosítási szektorra nehezedõ nyomást – véli a hitelminõsítõ intézet.

A kínai biztosítási felügyelet (CIRC) jelentése szerint a Tiencsin városból származó nem-életbiztosítási díjbevételek mintegy 1,7 milliárd dollárt tettek ki 2014-ben. Amennyiben a biztosított károk nagysága eléri a 1,5 milliárd dollárt, az a díjbevételek jelentõs részét, vagy durván a hat legaktívabb biztosító összesített részvénytõkéjének 5,4%-át felemésztené.

A legtöbb kárbejelentés gépjármû-, szállítmányozási, felelõsség- és vagyonbiztosításhoz kapcsolódik, azonban a betegség- és életbiztosítási kárigények is jelentõsek lesznek a Fitch szerint.

A Lloyd’s korai becslései szerint legkevesebb 10 ezer gépjármû megsemmisült Tiencsinben, melyek átlagos kereskedelmi értéke 30 ezer dollár volt, így a károk nagysága elérheti a 300 millió dollárt.

A CNN szerint a múlt heti robbanások ismét rávilágítanak a kínai ipar veszélyeire, melyet laza biztonsági elõírások és a szabályok teljes figyelmen kívül hagyása jellemez. Xi Jinping kínai vezetõ már felszólította a hatóságokat, hogy vonják le az eset rendkívül komoly tanulságait, a Kínai Állami Tanács pedig vizsgálatot indított az összes olyan cég ellen, amely veszélyes vegyi és robbanóanyagot tárol.

Mint ismeretes, Tiencsinben az ipari parkot múlt szerdán rázta meg több robbanás, ezek kiindulópontja egy raktárházban volt, ahol veszélyes anyagokat tároltak. A kínai kormány közölte: 700 tonna nátrium-cianidot tároltak a felrobbant raktárban. A vegyület rendkívül mérgezõ, véráramba kerülve megbénítja a sejtek oxigénfelvevõ képességét, nagyobb mennyiségben másodpercek alatt eszméletvesztést, 45 percen belül kómát okoz, és ha nem érkezik két órán belül orvosi segítség, beáll a halál. A tragédiának a legfrissebb hírek szerint 114 halottja és több száz sérültje van, 70 embert pedig eltûntként kezelnek.