A német biztosítóké a legnagyobb szelet az európai utasbiztosítási piacon
2015.08.25
Az európai utasbiztosítási és asszisztencia piac mintegy 3,86 milliárd euróra tehetõ, amelybõl a legnagyobb szeletet a német biztosítók hasítják ki a szétaprózódott piacon – állítja legújabb jelentésében a Finaccord. A társaságok közül a Munich Re és az Allianz tekinthetõk piacvezetõnek a szétaprózódott piacon.

Az önálló utasbiztosítási és asszisztencia piac mérete a vizsgált 20 európai országban összesen mintegy 3,86 milliárd euróra tehetõ a 2014-es bruttó díjbevételek alapján, amely 2018-ra várhatóan 4,54 milliárd euróra emelkedik majd. A brit piac messze a legértékesebb, amely 2014-ben kétszer akkora volt, mint a német piac – derül ki a Finaccord jelentésébõl. Ugyanakkor az egy fõre jutó díjbevételek tekintetében Norvégia a legfejlettebb piac, míg Lengyelország nõtt leggyorsabban reálértékben.

A felmérésben Ausztria, Belgium Cseh Köztársaság, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország és az Egyesült Királyság utasbiztosítási és asszisztencia piacát vizsgálták, amely becslések szerint 3,86 milliárd euró díjbevételt termelt 2014-ben, viszonylagos stabilitást mutatva a nehéz gazdasági környezet ellenére. Sõt, a piac dinamikája csak fokozódik az új értékesítési csatornák és partnerségek megjelenésével, amit azonban a rendszeres szabályozói változás némiképp visszavet.

Az Egyesült Királyság 29,3%-ot hasított ki 2014-ben az európai utasbiztosítási piacból, ami nagyrészt brit lakosság számával, a külföldi utazásaik gyakoriságával, az utasbiztosítás kötési hajlandóságukkal, valamint az utasbiztosítások átlagos díjával magyarázható a Finaccord szerint.

Mindez nagyjából igaz a német piacra is, bár az ottani piac értékét csökkenti az a tény, hogy az ottani utasbiztosítások átlagos ára kevesebb, mint harmada a brit tarifáknak. Ez nagyrészt azzal magyarázható, hogy az ottani utasbiztosítási konstrukciók jóval kevésbé átfogó fedezetet nyújtanak.

Ami a növekedést illeti, Lengyelország, Norvégia, Románia és Törökország utasbiztosítási piaca nõtt a leggyorsabban, ahol 2010 és 2014 között az összesített éves növekedési ütem rendre 9,0%, 7,2%, 6,6% és 5,4% volt, reálértéken kifejezve. Ezzel szemben a leggyengébb teljesítményt a Cseh Köztársaság, Olaszország, Spanyolország és Hollandia érte el, ahol a bruttó díjbevételek rendre 4,5%, 4,3%, 2,0% és 1,8 % csökkenést mutattak.

Norvégia kiemelkedõ növekedési üteme azért is meglepõ, mert a norvég utazók már eddig is jóval magasabb árat fizettek az utasbiztosítási fedezetért, mint Európa más országaiban élõk. Az értékesített biztosítások száma azonban elég gyorsan emelkedett a kiutazások számának növekedése miatt.

A Finaccord a vezetõ biztosítótársaságok piaci részesedését is megbecsülte, amibõl kiderült, hogy a Munich Re, fõként az Europäische Reiseversicherung leányvállalatán keresztül, valamint az Allianz részesedése a legnagyobb az európai piacon: elõbbié 11-15%, utóbbié 10-14% közötti a bruttó díjbevételek tekintetében.