Nem mindegy, mit hallgatunk vezetés közben!
2015.09.01
A zenehallgatás egy hosszú autóutat nem csak hogy kevésbé unalmassá tud tenni, de az éberség fenntartásában is segíthet. Ugyanakkor a zene a balesetek esélyét is növelheti.

A zene önmagában nem jelent problémát, a zene fajtája és hangereje az, ami zavaró lehet – derül ki az Allianz „Zene az autóban” felmérésébõl. A tanulmány szerzõje egy zenetörténész, aki azt tanácsolja a jármûvezetõknek, hogy tartózkodjanak az erõsen ritmikus, kemény vagy éles zenétõl, helyette hallgassanak inkább egyszerû dallamú, ritmusú és szerkezetû dalokat.

A túlzott hangerõ ugyanis zavarja a koncentrálást, csakúgy, mint az érzelmileg telített zenék és az olyanok, melyeknek dalszövege a vezetõ anyanyelvén íródott. Nem meglepõ módon a csatornák közötti ugrálás sem ajánlott vezetés közben.

Pop a topon

Az osztrák jármûvezetõk körében készített felmérésbõl kiderül, hogy a vezetõk 99 százaléka legalább alkalmanként hallgat zenét vezetés közben, 85% pedig minden egyes alkalommal, ha volán mögé ül. A megkérdezettek háromnegyede elsõsorban pop zenét hallgat, amit a rock, a metál és az austropop – osztrák pop - követ az idõsebb generáció körében. Jazz, blues és klasszikus zenét csak a kisebbség hallgat. A legtöbben rádiót hallgatnak, CD illetve MP3 helyett.

A zenét leginkább akkor kapcsolják ki, vagy halkítják le a vezetõk, ha intenzív beszélgetést folytatnak a kocsiban, az esti vezetés, vagy a rossz útviszonyok azonban nem igazán befolyásolják a zenehallgatási szokásokat. Mindössze a megkérdezettek 9%-a mondta, hogy figyelmetlenné válik zenehallgatás közben az autóban.

Néha egyszerûen csak ki kell kapcsolni a zenét, különösen, ha nehéz vezetési körülmény adódik, vagy ha a forgalmi helyzet nem egyértelmû – ajánlja az Allianz.

Az Allianz egy TOP10-es listát is összeállított a jármûvezetõknek: