Mégsem biztos, hogy létrejön a britek legnagyobb biztosítója
2015.09.02
Az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozó hatósága (FCA) vizsgálatot indított az Aviva részvényeinek abnormális emelkedése miatt, amire az elõtt került sor, hogy tavaly decemberben a társaság bejelentette, hogy egyesül a Friends Life biztosítóval.

Az FCA az ügyeletben érintett befektetési bankárokat szólította fel, hogy hozzák nyilvánosságra, hogy szereztek-e értesülést bárkitõl az ügyletrõl azelõtt, hogy azt bejelentették volna – írja a Financial Times.

A Friends Life részvényei 17%-kal emelkedtek egy hónappal a tervezett ügylet bejelentése elõtti hónapban, novemberben, a 2014-es év 14%-os részvényáresését követõen. A ügylettel az elmúlt 14 év legnagyobb felvásárlása következhetne be a brit biztosítási piacon.

Az ügyet ismerõ bennfentesek a Financial Timesnak azt mondták, hogy az FCA vizsgálódása gyakori az ilyen volumenû felvásárlások esetében, a szabályozó hatóság ugyanis mindig komoly figyelmet fordít a piaci visszaélések elkerülésére.

Ugyan nem minden esetben vezethetõ vissza piaci visszaélésre, ha egy ügylet bejelentését megelõzõen megugranak az érintett cégek részvényei, azonban mindig felkeltik a felügyeletek figyelmét. Az FCA minden esetben megvizsgálja a normálistól eltérõ ármozgásokat az ügyleteket megelõzõen, beleértve a gyanús ügyleteket kezelõ brókereket, és azok ügyfeleit is. Egy ilyen vizsgálat hónapokig is eltarthat.

Öt évvel ezelõtt, az FCA jogelõdje, a Financial Services Authority szigorította a bankárok és újságírók közötti beszélgetések kezelését, megakadályozandó a bennfentes információk kiszivárgását. A szigorítást megelõzõen ugyanis egy vizsgálat megállapította, hogy a 2009-ben bejelentett ügyletek 30%-ánál jelentõs ármozgások következtek be a bejelentést megelõzõen.

Mára az ajánlatok közzétételét megelõzõ gyanús kereskedések száma történelmi mélypontra süllyedt az Egyesült Királyságban, a nyilvánosságra kerülést megelõzõ abnormális ármozgások 2014-re az esetek 13,9%-ára csökkentek, a 2013-as 15,1%-ról – derül ki az FCA adataiból.