Ön megbízna az önmûködõ autókban?
2015.09.02
Az autóvezetõk mintegy 43%-a nem bízna meg az önmûködõ jármûvekben, míg 16% egyenesen hátborzongatónak tartja a vezetõ nélküli autókat – derül ki egy brit felmérésbõl. A uSwitch által készített kutatás szerint a megkérdezettek több mint harmada arra számít, hogy a vezetõ nélküli autók bevezetésével megemelkedne a biztosítások díja is.

A megkérdezettek abban sem biztosak, hogy ki viselné a felelõsséget egy baleset esetén. 26% szerint az autógyártókat kellene terhelje, 30% szerint pedig az önmûködõ jármû „vezetõje”, valamint a balesetben érintett harmadik félnek együttesen kellene viselnie a felelõsséget. 18% mondta azt, hogy a kormány mögött ülõt kellene felelõsségre vonni egy baleset esetén.

A uSwitch.com online kutatásában 953 brit felnõtt vett részt. Miután az önmûködõ jármûvek hamarosan megjelenhetnek a brit utakon, a uSwitch szerint minél elõbb tisztázni kellene a felelõsségi kérdéseket, különösen az önmûködõ jármûvek és az emberi vezetõvel rendelkezõ autók esetén fellépõ balesetek tekintetében.

Múlt hónapban három Goolge alkalmazott sérült meg, miután a cég egyik vezetõ nélküli Lexusa összeütközött egy „hagyományos” autóval, ahol az utóbbi jármû hajtott bele egy lámpánál a Lexusba. A Google szerint a személygépkocsi vezetõje volt a hibás a balesetben.