2016-ra Európába is megérkezhetnek az okosotthonok
2015.09.04
Intelligens mosógépet, az okosotthon központját, illetve a pihentetõ alvást támogató eszközt is bemutatott az IFA-n tartott tegnapi sajtótájékoztatóján a Samsung – írja a vg.hu.

Ma már a nagyközönség számára is megnyitja kapuit a berlini IFA (Internationale Funkausstellung), és az elmúlt napok bejelentései alapján a világ egyik legnagyobb technológiai kiállítására kilátogatók az okostelefonok és számítógépek mellett számos újdonsággal találkozhatnak. A Samsung SmartThings részlege például egy új, az okosotthonok vezérlését végzõ eszközt jelentett be a társaság tegnapi sajtótájékoztatóján. A SmartThings Hub nevû készülék igen erõs processzorral rendelkezik, amely lehetõvé teszi a videós megfigyelést, illetve egy szünetmentes táppal is ellátták, így akkor is képes akár tíz óráig mûködni, ha áramszünet van. A cég egy olyan megoldást is bemutatott, amely egységes hozzáférést és irányítást biztosít a behatolás, a füst, illetve tûz, szivárgások, áradások és más olyan problémák esetére, amelyek az otthonokat érinthetik. Ilyen esetekben a Smart¬Things alkalmazáson keresztül valós idejû, több kamera által készített videóval társított értesítéseket küld felhasználóinak.

Az új Samsung SmartThings Hub, az érzékelõk és frissített mobil applikációk az Egyesült Államokban tegnaptól kaphatók, az Egyesült Királyságban pedig a következõ héttõl lesznek elérhetõk, míg Európa más országaiban 2016-ban jelennek meg.

A Samsung valóban arra törekszik, hogy minél több háztartási eszköz kapcsolódjon a világhálóra, ennek jegyében a cég egy okos, hálózatba kapcsolt mosógéppel is jelentkezett Berlinben. Az AddWash nevet viselõ berendezés Android és iOS operációs rendszert használó eszközökkel egyaránt kompatibilis, így távolról is felügyelhetõ és mûködtethetõ, valamint értesítést is küldhet tulajdonosának arról, hogy éppen mi történik. Az eszköz lehetõvé teszi azt is, hogy a mosáshoz utólag, a mosási program bármely fázisában hozzáadjanak újabb ruhadarabokat.

A Samsung mérnökei a pihentetõ alvásban is igyekeznek segíteni a felhasználóknak. A cég SleepSense nevû készüléke tulajdonképpen egy korong alakú érzékelõ, amely a matrac alá helyezve érintés nélkül képes monitorozni a szívverést és a légzést, valamint az alvás közbeni mozdulatokat, vagyis megtudhatjuk, hogy mi történik velünk alvás közben. Sõt arra is képes, hogy amikor a felhasználó elalszik, automatikusan kikapcsolja a televíziót, és a fûtés vagy a légkondicionáló beállításával tökéletes alvási környezetet biztosít.

Az IFA-n a fõként navigációs eszközeirõl ismert TomTom ezúttal a viselhetõ technológiák szegmensében mutatkozott be. A cég Spark nevû, csuklóra csatolható készüléke fõként a sportolásban segíti használóját, de zenelejátszásra is használható.