Így teljesített az állami bank
2015.09.07
Az állami tulajdonban lévõ Budapest Bank csoport 2015 elsõ félévében 15,7 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el a magyar számviteli szabályok szerint készült konszolidált (nem auditált) beszámolója szerint. Az év végére várthoz képest kiugró nyereség mögött a bizonyos kulcs szegmensekben elért növekedés mellett a javuló céltartalék-képzés, valamint egyszeri eredményjavító tételek is állnak - olvasható a társaság közleményében.

A Magyar Fejlesztési Bank égisze alatt mûködõ Budapest Bank csoport a deviza jelzálog- és autóhitel elszámolás miatti állománycsökkenés következtében jelentõs összegû értékvesztést szabadított fel, ami javította céltartalék-képzését (-2.342 milliárd forint), és növelte a bank féléves eredményességét. Eltekintve a devizahiteles elszámoláshoz köthetõ összegektõl, az elõzõ év azonos idõszakához képest szinten maradt az üzleti tevékenységhez kapcsolódó értékvesztés-képzés. Fontos eredmény a kulcs szegmensekben, így elsõsorban a befektetési szolgáltatások, a mikrovállalati hitelezés és a vállalati lízing területén elért növekedés, ami szintén növelte az eredményt.

A nyereségtermelõ képességre negatívan hatott az elszámolás nyomán csökkenõ portfolió, a csökkenõ alapkamat környezet, valamint az új, szigorításokat hozó árazási és hitelbírálati piaci szabályozás. Mindezek ellenére együttesen az egyszeri eredményjavító tételekkel, pl. eszközeladásból származó bevételekkel együtt, 15,7 milliárd forintos adózott nyereséget ért el a bankcsoport.

A mérlegfõösszeg továbbra is stabil maradt (867,6 milliárd forint). A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya (519,8 milliárd forint) 8%-kal csökkent, amibõl 6% az elszámolás hatásának tudható be, ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 10%-kal lett alacsonyabb (536,7 milliárd forint). A bank mûködési költségei, a több éves szünet utáni 3%-os általános bérfejlesztés és az intenzívebb marketing tevékenység nyomán, 5%-kal nõttek az elõzõ év azonos idõszakához képest.

A bankcsoport lakossági bruttó hitelállománya 11,8%-kal 336,96 milliárd forintra csökkent az elõzõ év azonos idõszakához képest, ezen belül az autóhitel-portfolió 12,8%-kal, a jelzáloghitelek állománya 13%-kal, a fedezetlen hitelek állománya pedig 9%-kal zsugorodott. A fedezett hitelek állománycsökkenésének hátterében a devizahiteles elszámolás portfoliócsökkentõ hatása áll, amelyet azonban részben ellensúlyoz, hogy a bank 7%-kal növelte az új jelzáloghitelek kihelyezését, többek között a rendkívül kedvezõ kamatozású Enyhítõ Hitelének köszönhetõen. Ugyanakkor az eddigi évek tendenciáját folytatva a bankcsoport továbbra is kiváló eredményeket ért el a befektetési szolgáltatások terén. A Budapest Alapkezelõ teljes kezelt vagyona 15,8%-kal (520,2 milliárd forintra) növekedett az elõzõ év azonos idõszakához képest, alapokban kezelt vagyona pedig 465,3 milliárdforintra nõtt (a nyugdíjpénztári kezelt vagyon nélkül). Ezzel a Budapest Alapkezelõ 8,48%-ra növelte részesedését a nyilvános alapok piacán (forrás: BAMOSZ).

A Budapest Bank Business, a bank elsõsorban kis- és középvállalatokra szakosodott üzletága hitelállományát szinten tartotta (432 milliárd forint). Az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 19%-kal 283 milliárd forintra nõtt, a mikrovállalkozások hitelállománya pedig szintén dinamikusan, 13%-kal növekedett. Ezen felül a bankcsoport lízingállományát jelentõsen, 17%-kal, 51,8 milliárd forintra növelte az elõzõ év azonos idõszakához képest, és 39%-kal több új lízinget helyezett ki az elsõ hat hónapban.

A vállalati üzletág eredményeihez hozzájárult az MNB Növekedési Hitelprogramban való aktív részvétel is, amely második szakaszában a bankcsoport összesen 97,6 milliárd forintot, a teljes piaci volumen 12%-át helyezte ki 2015. június 30-ig.