\"Elveszett évtized” ez a Világbank szerint!
2011.09.20
Bár a fejlõdõ gazdaságok még mindig erõteljes növekedést produkálnak, ez nem elég ahhoz, hogy a fejlett országok megereszkedett gazdaságait is felhúzza, melyek még mindig a globális gazdasági teljesítmény 60 százalékát adják – figyelmeztetett Lin Yifu, a Világbank alelnöke és vezetõ közgazdásza.

Lin, a kínai kormány hírügynökségének, a Xinhua-nak adott interjújában elmondta, hogy bár megvan az esély egy dupla fenekû recesszió bekövetkeztére, a valószínûsége azonban viszonylag alacsony. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy „a fejlett gazdaságok is megtapasztalhatnak egy japánéhoz hasonló elveszett évtizedet”, melyben a hosszú ideig tartó lassú növekedés tartósan magas munkanélküliséggel párosul.

Ennek megakadályozására szerinte egyedül a „rövid távú költségvetési ösztönzés” alkalmas, méghozzá olyan projektek támogatásával, melyek kiküszöbölik a hosszú távú növekedés elõtt álló akadályokat.

Lin szerint az USA-hoz és EU-hoz hasonló fejlett gazdaságoknak egy nagyon vékony vonalon kell egyensúlyozniuk a rövid távú, munkanélküliséget megakadályozó fiskális ösztönzés és a hosszú távú költségvetési egyensúly között.

Jelenleg az európai és amerikai kormányok körében is kezd eluralkodni egy fiskális stimulust ellenzõ attitûd. Lin szerint azonban a fejlett országoknak figyelembe kell venniük a helyi politikák megalkotásakor azok globális begyûrûzését más országokba is.

Véleménye szerint az átlagosnál kisebb európai és amerikai növekedés, amely már az elmúlt nyáron elkezdõdött, negatívan befolyásolja a pénzügyi piacokat, az exportot és a fejlõdõ országok belsõ gazdaságát, amely persze visszahat a fejlett országokra is.

Lin optimizmusának is hangot adott, miszerint Kína – mint a legnagyobb fejlõdõ, és a második legnagyobb gazdaság az USA után – továbbra is fenn tudja tartani erõs gazdasági növekedését és munkahelyteremtését.

Az USA és az EU is megfelelõ pénzügyi forrásokkal rendelkeznek a jelenlegi gazdasági kihívások leküzdéséhez, vagyis nem likviditási problémákkal kell megküzdeniük, hanem a politikai konszenzus megszülésével – véli Lin.

A szakember Kínát is figyelmeztetésben részesítette: a többi fejlõdõ országhoz hasonlóan jelentõsen hozzájárulhatnak ugyanis a globális gazdasági növekedéshez, ugyanakkor a kínai hatóságoknak továbbra is éberen figyelniük kell az inflációs nyomásokra, és a különbözõ eszközbuborékok kialakulására.