Csökkent a K&H Biztosító nyeresége
2015.09.10
A K&H bankcsoport 15,9 milliárd forintos adózott nyereséget ért el az idei elsõ fél évben, szemben az elõzõ év azonos idõszakában a Kúria devizahiteles döntésének hatására elszenvedett csaknem 40 milliárdos veszteséggel - mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H csoport vezérigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. A K&H Biztosító második negyedévi eredménye 1,2 milliárd forint volt, ez 12 százalékkal elmarad a tavalyitól.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a devizahiteles elszámolás folyamatos negatív hatását az emelkedõ bevételek, a csökkenõ hitelkockázati költségek, és a szigorú költséggazdálkodás ellensúlyozta. A K&H 2015 elsõ félévében 102,6 milliárd forintnyi új hitelt folyósított, éves összevetésben az új jelzáloghitel folyósítás 85 százalékkal emelkedett - ismertette Hendrik Scheerlinck. Hozzátette: a kis- és közepes vállalakozásoknak (kkv) folyósított hitelek 12 százalékkal bõvültek, a nagyvállalati hitelezés mértéke nem változott.

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a biztosító 2015 második negyedévében 1,2 milliárd forintos nyereséget ért el, 12 százalékkal - 164 millió forinttal - alacsonyabbat, mint az elõzõ év azonos idõszakában. Kifejtette, hogy a nem életbiztosítási díjbevétel az elõzõ évihez képest 21 százalékkal, 12,3 milliárd forintra nõtt, és továbbra is kiemelkedõ eredményt értek el a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítások (kgfb) értékesítésében.

Hozzátette, hogy a kgfb-szerzõdések száma megközelíti a 900 ezret. Kaszab Attila elmondta, hogy az életbiztosítási üzletágban a tartalék 90,1 milliárd forint volt, éves szinten 13 százalékkal nõtt.

Arra a kérdésre, hogy a K&H tervezi-e jelzálogbank alapítását, Hendrik Scheerlinck kifejtette: az MNB által bevezetendõ új szabályok miatt a K&H-nak is ki kell szállnia bizonyos instrumentumokból a megfelelés érdekében. Jelezte, hogy a következõ körülbelül hat hétben dönthetnek az új irányról. Gombás Attila egy másik kérdésre elmondta, hogy az autóhitelek forintosítása által érintett portfólió elég kicsi, 10 milliárd forintot tesz ki a K&H-nál, így ez érdemi problémát nem jelent a gazdálkodásban. Kitért arra is, hogy augusztus végéig 451, a családok otthonteremtési kedvezményével (csok) kapcsolatos hitelt hagytak jóvá, összesen 522 millió forint értékben; a K&H ezen a területen gyorsuló bõvülésre számít.