A földrengés vitte el a biztosítók profitját
2011.06.07
A japán földrengés erõsen megnyirbálta az ország nyolc legnagyobb nem-életbiztosítójának profitját – közölte a Standard & Poor’s.

A március 31-én lejárt gazdasági évben a japán nem-életbiztosítók eredménye (a díjbevételek, és a kifizetett károk nagysága is) a minõsítõ cég várakozásainak megfelelõen alakult, a S&P’s mégis fenntartja korábbi prognózisát, miszerint jelentõs kihívás elé néznek, és gyenge mûködési profittal számolhatnak idén a társaságok.

A S&P’s egyelõre nem rontott a nyolc társaság minõsítésén, ugyanakkor amennyiben nem javul profitabilitásuk a helyi piacokon, vagy egy újabb katasztrófa következne be, az jelentõsen ronthatna a cégek hitelminõsítésén.

A nyolc társaság összesített adózás utáni eredménye 2010-ben 128 milliárd jenre csökkent a jelentõs kárkifizetések következtében, négy év után elõször megállt azonban a díjbevételek csökkenése. A társaságok nagy része egyelõre erõsen függ a befektetéseik hozamától. A három legnagyobb nem-életbiztosító – az MS&AD Insurance Group Holdings, a Tokio Marine Holdings, és az NKSJ Holdings – jelenleg a belföldi életbiztosítási termékeibõl, illetve a külföldi szerzõdésállományból származó bevételeibõl minimalizálja a márciusi katasztrófa által okozott veszteségeit.

A nem-életbiztosítási ágazat díjbevétele szinte változatlan maradt 2009-hez képest, szerencsére megállt tehát a 2007 óta tartó csökkenés. Ez elsõsorban a gépjármû-, illetve a balesetbiztosítások megemelkedett biztosítási díjainak, továbbá a megnövekedett új autó eladásoknak köszönhetõ. Ehhez képest a Standard & Poor’s által minõsített nyolc társaság mintegy 166,4 milliárd jen veszteséget szenvedett el a földrengés következtében. A cégek összesített kárhányada az elmúlt 20 év legrosszabbika: 2010-ben 104 százalékos volt.

A S&P’s kalkulációi szerint a földrengés által okozott biztosítói károk kétharmadát viszontbiztosítók állják. A helyi ingatlanokban keletkezett, kifizetett károk nagysága a legfrissebb adatok szerint meghaladta a 900 milliárd jent.