Lépniük kell az Astra ügyfeleinek!
2015.09.15
Napokon belül élniük kell az ügyfeleknek az ASTRA Biztosító által felajánlott lehetõséggel, és új biztosítót kell választaniuk, mert különben beleragadhatnak egy eredményében kétséges, román felszámolási eljárásba. A kárkifizetés ellehetetlenülését ma nyíltan elismerõ biztosítót mától lehet elhagyni – áll a Biztosítás.HU közleményében.

Napokon belül közel 200 ezer szerzõdést szüntethetnek meg az ASTRA Biztosító magyarországi fióktelepének ügyfelei, ha elfogadják a biztosító által – a szerzõdések konkrét évfordulójától függetlenül – minden egyes ügyfélnek egységesen 2015. szeptember 30-ával felajánlott közös megegyezéses szerzõdésmegszüntetési lehetõséget.

Bár a közös megegyezés mindkét félen múlik, a józanul gondolkodó ügyfeleknek nincs más választása, mint mielõbb elhagyni az ASTRA-t (amely ellen néhány hete indult csõdeljárás). Amennyiben ugyanis az ügyfelek nem fogadják el a felajánlott közös megegyezést, akkor maradnak az ASTRA-nál, nem szerzõdhetnek új biztosítóhoz, és káraikat már csak a hamarosan induló – és eredményében kétséges – román felszámolási eljárás keretében fogják tudni intézni.

Nem éri meg kockáztatni

Az ASTRA Biztosító magyar fióktelep már nem fogad és nem fizet kárigényeket. Bár a román kártalanítási alap (FGA) ígéretet tett arra, hogy a felszámolási eljárás során (a 100 ezer eurós, mintegy 31 milliós káronkénti határig) rendezi majd a hozzá forduló magyar ügyfelek kárait, ennek idõpontjáról és módjáról, a kárügyintézés várható nyelvérõl (román vagy magyar) még nincs információ. Vagyis rendkívül bizonytalan a lakás- és a casco biztosítási károk megtérülése, nagyobb értékû ingatlanok vagy jármûvek esetén pedig még a kártérítés (31 millió Ft/kár) is kevés lehet.

A kötelezõ gépjármû-biztosítások esetén sajnos még ennél is rosszabb a helyzet, ott ugyanis az is elõfordulhat, hogy a hosszú átfutási idõ miatt türelmetlen hazai károsultak – a magyar jog adta lehetõségekkel élve – közvetlenül a károkozókon, vagyis az ASTRA-s ügyfeleken követelik majd – akár milliós – káraik megtérítését a csõdben lévõ ASTRA Biztosító helyett.

Ezt elkerülendõ mindenkinek ajánlott elfogadnia az ASTRA által ajánlott közös megegyezéses szerzõdésmegszüntetést még akkor is, ha az ügyfelek által elõre befizetett díjak visszatérítésére nemigen lehet számítani. A vissza nem térülõ díjakból fakadó, ügyfelenkénti néhány ezer forintos veszteség ugyanis elenyészõ lesz ahhoz a kockázathoz képest, amit egy csõdhelyzetben lévõ biztosítónál hagyott, élõ szerzõdés bizonytalansága jelent 2015. október 1-jét követõen.

Csak írásban szabadulhatnak az Astra ügyfelei

Továbbra sem lehet automatikusan szabadulni, kérvényezni kell az elengedést, amelyrõl végül a cég dönt – figyelmeztet egy biztosítási alkusz. Csaknem kétszázezren kereshetnek mostantól új biztosítót. Azoknak azonban, aki a díjat egy évre elõre kifizették, ki kell várniuk a fordulójuk idejét, mert az ASTRA nem tudja a pénzt visszaadni.