Kiket támogatnak a hazai biztosítók?
2015.09.16
A biztosítás egyik fontos alappillére az önmagunkról és másokról való gondoskodás. A hazánkban szolgáltató biztosítótársaságok azonban korántsem csupán üzleti alapon vesznek részt ebben a folyamatban, hanem különbözõ támogatási programokon keresztül is. Társadalmi felelõsségvállalási tevékenységeiken keresztül összességében évente milliárdos nagyságrendû értékben támogatják a közjót, a legtöbb esetben szociális, kulturális és baleset-megelõzési területeken.

A szeptember 21-22-én sorra kerülõ idei, immár XII. alkalommal megrendezett Biztosításszakmai Konferencia tematikája idén a biztosítási szakma társadalmi szerepvállalása. A rendezvényt szervezõ Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége ebbõl az alkalomból rövid összegzést készített a témában, az ehhez adatot szolgáltató 14 biztosító összesen a hazai biztosítási piac 82 százalékát fedi le.

A társaságok kétharmada nem csupán egy, hanem több támogatási területet is megjelölt. Fõként a nagyobb biztosítókra jellemzõ, hogy heterogén termék- és ügyfél-struktúrájukhoz többszínû támogatási politikával is szeretnének mindinkább igazodni. Ezért összességében igen széles területet ölel fel a biztosításszakma társadalmi szerepvállalása, amelynek jelentõségét az ügyfelek képviseletében eljáró független alkuszok a mostani konferencia témaválasztásával is igyekeztek kiemelni.

A támogatások általában nem merülnek ki a pénzügyi hozzájárulásokban. A biztosítók többsége a támogatott partnerek mögé áll különféle biztosítási szolgáltatásokkal is, emellett számos társaság jelezte, hogy munkatársaik önkéntes munkával is besegítenek az adott alapítvány tevékenységeihez. Emellett nem elhanyagolható annak hatása sem, amikor a biztosító az ügyfeleinek is ajánlja a partner támogatását, akár valamely szolgáltatás megvásárlásán keresztül, akár más úton (például az 1 százalékok felajánlásával).

A legtöbb (5) biztosító a hátrányos helyzetû gyermekek támogatását illesztette be támogatási programjába. Egy részük meglévõ, országos szintû kezdeményezések aktív résztvevõjeként (Bátor Tábor, Piros Orr Alapítvány), mások programot dolgoztak ki elsõsorban gyermekotthonokban élõ, illetve beteg gyermekek testi és lelki felépülésének elõsegítésére.


Egészségügyi programok és alapítványok szintén öt biztosítóhoz köthetõk, ebbõl kettõ gyermekegészségügyi témában aktív. A programok zöme elsõsorban a prevencióra koncentrál, több társaság is rendelkezik szûrõbuszokkal, amelyek az ország távolabb esõ pontjaira is eljutva segítenek a megelõzésben. Ezek a támogatási irányok fõként az utóbbi években, az egészségbiztosítási termékek erõteljesebb térhódításával egy idõben jelentek meg.

A kármegelõzés a biztosítók fõ profiljába vágó terület, ezért sem véletlen, hogy a baleset-megelõzésre, közlekedésbiztonságra négy biztosító is fókuszál, miközben egy további társaság a vagyon elleni bûncselekmények, illetve a lakossági vagyonkárok megelõzésére koncentrál. Ezek a programok mind az érintett biztosítók saját kidolgozású projektjei, jellemzõen a nagyobb piaci részesedéssel bíró szereplõk állnak e programok mögött.

A kulturális életet, különbözõ mûvészeti ágakat aktívan és programszerûen támogatók között négy biztosítót is találunk, a támogatás formája pedig itt is igen eltérõ. Létezik példa egymástól független kulturális események párhuzamos egyedi támogatására éppúgy, mint meglévõ, független alapítvánnyal kialakított hosszú távú együttmûködésre, valamint saját néven alapított, és mára rangos elismerést jelentõ mûvészeti díjra is.

A sport támogatása is igen széles körben valósul meg. Saját szervezésû és fõszponzorként támogatott sportrendezvények mellett találunk hátrányos helyzetû gyermekek számára vásárolt sporteszközöket, illetve eredményesen sportoló és tanuló diákok díjazását biztosító támogatási formákat. E társadalmi szerepvállalási formáktól eltérõ, ám közismert szponzorációs gyakorlatot folytat több nagyobb biztosító is, amely – részint nemzetközi csoportstratégiájának keretében – profi szponzorációs formában támogatja az olimpiai, illetve paralimpiai bizottságot, a Forma1-et vagy éppen vezetõ hazai futballcsapatot.

A biztosításkötés gyakorisága, a biztosítottság mértéke közvetlenül összefügg az adott társadalom pénzügyi kultúrájának szintjével, ezért nem meglepõ, hogy a biztosítók e terület fejlesztésébõl is igyekeznek kivenni a részüket. Három biztosító is jelezte összefoglalójában, hogy aktív ezen a téren: van, aki a témában szervezett iskolásoknak szóló országos vetélkedõ megvalósításával, más hátrányos helyzetû gyermekeknek tartott elõadásokkal vagy éppen a lakossági ismeretterjesztést célzó különféle kiadványok támogatásával.

A fentieken kívül több biztosító is fontosnak tartja a piaci folyamatok átláthatóságának erõsítését, a korrupció visszaszorítását, különbözõ, ezzel kapcsolatos programokat és szervezeteket támogatva. A környezetvédelem is megjelenik a különféle beszámolókban, ezek többsége az úgynevezett „zöld iroda” koncepció megvalósítása során elért számottevõ eredményeket összegzi. Emellett további szociális tevékenységek is megjelennek a palettán, elesett emberek, illetve gazdátlan kutyák ellátási támogatásának formájában.