Augusztusban stagnált a befektetési alapok piaca
2015.09.16
Stagnálás jellemezte a befektetési alapok piacát augusztusban. A fejlett, de még inkább a fejlõdõ világ tõzsdéi jelentõsen estek, ami alól a magyar piac sem tudta kivonni magát, de a csökkenés mértéke kisebb az átlagosnál. A devizapiacon a forint az euróhoz képest csökkent, a dollárral szemben a viszont erõsödni tudott.

Ami a tõkeáramlást illeti, igen vegyes a kép. A legnagyobb arányt képviselõ kategóriába, a pénzpiaci alapokba tõkebeáramlást tapasztalhattunk, a második legnagyobb kategóriából, a kötvényalapokból azonban kiáramlott a tõke. Ezen kívül az abszolút értékû és a tõkevédett alapoknál találkozhattunk tõkekiáramlással, a többi kategóriába friss pénz érkezett. Ennek eredõje pozitív lett. Augusztus hónapban az értékesítések 15,9 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltásokat. A legnagyobb vagyongyarapodást ebben a hónapban is a származtatott alapok érték el, azonban ennek az alapkategóriának még nem jelentõs a súlya az alapok között. (Ebben a hónapban már azért megközelítette az 1%-ot.) A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 3,2 milliárd forinttal, azaz 0,06 százalékkal csökkent augusztusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.643 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,7 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,03 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 2,5%-kal növekedett köszönhetõen a 32,2 milliárdos értékesítési többletnek, amely a legtöbb alkategóriát érintette.

A kötvényalapokból 20,5 milliárdnyi tõke távozott, ami nagyrészt a hazai kötvényalapoknak köszönhetõ, hiszen onnan 16 milliárdnyi tõke áramlott ki. A többi alkategória esetében is kisebb tõkekiáramlást tapasztalhattunk. A hozamok mérsékelni tudták a tõkekiáramlás hatását, de így is végül a vagyon 1,1%-kal csökkent.

A vegyes alapokba 5,4 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a harmadik legmagasabb érték. A hozamok azonban kedvezõtlenül alakultak, így a vagyon 0,6 százalékkal csökkent.

A magyar tõzsdeindex ezúttal jobban teljesített, azaz kevésbé csökkent, mint a nemzetközi indexek. A részvényalapokba 1,5 milliárdnyi tõke áramlott be, azonban a negatív hozamok jelentõsen csökkentették a részvényalapok vagyonát, amely 4,7%-kal lett kevesebb, mint az elmúlt hónapban.

A tõkevédett alapokból ezúttal 1,6 milliárdnyi tõke távozott. A hozamok ezen nem tudtak egyáltalán javítani, így összességében 1,3 százalékos csökkenést láthattunk a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban tõkét vontak ki a befektetõk. Ennek nagysága, 13,7 milliárd. A hozamok némileg javítani tudtak a képen, de a vagyonvesztés így is 1,4%-os lett.

A származtatott alapokba 3,8 milliárd forintnyi friss tõke érkezett és a hozamok is igen jól alakultak, így a kategória ebben a hónapban is kiugróan teljesített meghaladva a 20 %-os növekedést, amely természetesen a legnagyobb a hónapban a kategóriák között. (Tegyük hozzá, hogy ez a kategória egyelõre a kezelt vagyon kevesebb, mint 1%-át adja, ezért találkozhatunk ekkora léptékû változásokkal.)

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tõkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 6 milliárd. A hozamok ehhez még hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása meghaladta az átlagosat.

Az árupiaci alapokba friss tõke érkezett (mindössze 500 millió forint), ráadásul a vagyon gyarapodását a pozitív hozamok tovább erõsítették, így a kategória vagyona jelentõsen, 4,7%-kal növekedett.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tõkebeáramlás volt tapasztalható, amit a hozamok nem segítettek, így összességében a nettó eszközérték 0,3%-kal növekedett mindössze.