Új, költséghatékony befektetési alap a piacon
2015.09.21
Az egyre csökkenõ kamatkörnyezet jelentette kihívásokra válaszul, teljesítményarányos díjazású alapot indít a Budapest Alapkezelõ, amely az innovatív díjstruktúrának köszönhetõen költséghatékony befektetési lehetõséget jelent.

A történelmi mélységekben járó jegybanki kamat nyomán továbbra is népszerûek a befektetési alapok, ugyanakkor a befektetõi attitûdben változás figyelhetõ meg. A rövid futamidejû befektetési formák folyamatosan csökkenõ hozampotenciálja nyomán egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy magasabb hozamot csak akkor lehet elérni, ha azért bizonyos mértékû kockázatot is hajlandóak vállalni a befektetõk. Erre ad megoldást a Budapest Alapkezelõ szeptemberben indított három új alapja, amelyeket különbözõ kockázati étvágyúaknak ajánlanak a szakemberek.

A Budapest Prémium Portfólió Alapok Alapja a Budapest Alapkezelõ négy alapjából (Budapest Állampapír Alap, GE Money Paradigma Alap, Budapest Egyensúly Alap, GE Money Kontroll Abszolút Hozam Alap) áll, amelyeket eltérõ kockázat és befektetési stratégia jellemez. A portfólión belül az alapok súlya aktívan változtatható annak érdekében, hogy a pénzpiaci alapoknál és a bankbetéteknél egy-két százalékkal magasabb, kiegyensúlyozott hozamot érjünk el, minimum két éves idõtávon.

Az alacsony kockázatú alap érdekessége a teljesítményarányos díjstruktúra: csak azokon a napokon számolnak fel a diszkont sorozatok díjain felül alapkezelési díjat, amikor az alap árfolyama a mindenkori maximumhoz képest emelkedik. Ha viszont csökken az árfolyam, akkor az alapkezelõ lemond az azokra a napokra számított díjról. Továbbá a teljesítményarányos díj mértéke is korlátozott: a napi árfolyam-emelkedés 20 százaléka, de maximum éves 1,3 százalék lehet. Mindez azt jelenti, hogy az Alapkezelõ - az ügyfelekkel összhangban - abban érdekelt, hogy az alap tartós és kiegyensúlyozott árfolyam-emelkedést érjen el.

A közép és hosszabb távon gondolkodó, magasabb kockázati étvággyal rendelkezõ befektetõk igényeit elégíti ki a Budapest Paradigma Plusz Alap.A különbözõ kockázati besorolású vállalati kötvényekbõl és részvényekbõl álló alap a részvény jellegû befektetések és a mérsékelt vegyes alapok között helyezkedik el. Azoknak a befektetõknek ajánlják, akik nem akarják vállalni a tisztán részvénykockázatot, ugyanakkor magasabb hozamot akarnak elérni, mint ami a klasszikus vegyes alapokkal elérhetõ. Ennek érdekében az alapot magasabb részvény és származtatott eszköz kitettség jellemzi, mint a 2014 tavaszán indított Paradigma Alapot, ugyanakkor a kockázatokat aktív portfoliómenedzseléssel kezelik.

Az ügyfelek portfoliójának további diverzifikálását szolgálja a GE Money Fejlett Piaci Részvény Alap szeptember végén induló dollársorozata, amely a dollárban befektetõknek kínál magas kockázat mellett nagyobb megtérülési lehetõséget, minimum 5 éves idõtávra.

„Egyre több befektetõ fogadja el, hogy a hozam érdekében ma már kockázatot is kell vállalnia. Ennek nyomán mi is mind nagyobb érdeklõdést tapasztalunk azon befektetési alapok, illetve befektetési portfóliók iránt, amelyeknél nem a kockázat kerülése, hanem annak kezelése kerül elõtérbe úgy, hogy az aktív menedzselésnek köszönhetõen az eszközosztályok közötti választás és idõzítés felelõsségét levesszük a befektetõk válláról. Erre az igényre ad különféle kockázatú befektetési alternatívákat a három most bevezetett új alapunk” — mondta el Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelõ vezérigazgatója. „Ugyanakkor a hozam érdekében nem csak a befektetõknek, hanem az alapkezelõknek is változtatniuk kell a gondolkodásmódjukon. Erre mutat példát a Budapest Alapkezelõ új, teljesítményhez kötött, az ügyfelek érdekeit elõtérbe helyezõ díjstruktúrája, amely véleményünk szerint a jövõben a piacon is követõkre fog találni.”

A Budapest Alapkezelõ eredményes hónapokat tudhat maga mögött, a Magyarországon és Csehországban forgalmazott alapjaiba ugyanis jelentõs vagyon áramlott be az év elsõ 6 hónapjában is. Ennek következtében az Alapkezelõ teljes kezelt vagyona 520,2 milliárd forintra, alapokban kezelt vagyona pedig 465,3 milliárd forintra nõtt 2015 elsõ félévében (a nyugdíjpénztári kezelt vagyon nélkül), ezzel a Budapest Alapkezelõ 8,48 százalékra növelte részesedését a nyilvános alapok piacán.